/ Politica

9 Iunie 2018. Protest împotriva abuzurilor? Miting pentru democrație? Sau un show care să arate „România lor”?

Partidul Social Democrat și Alianța Liberalilor și Democraților au organizat un miting „împotriva abuzurilor”, pe 09.06.2018, la ora 20:00, în Piața Victoriei, București.

Decizia de organizare a mitingului a fost luată de CExN al PSD. Apoi, „mașinăria” PSD-ALDE a început să strângă rândurile și să „mobilizeze” oamenii pentru sâmbăta de 9 iunie.

Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat că mitingul este absolut necesar, pentru că de prea mult timp au loc abuzuri, mai ales în domeniul justiției, fără a fi sancționate de cineva. În discursurile de susținere și mobilizare pentru miting, s-a preluat chiar retorica opoziției și a părții din societate ostilă coaliției de guvernare, spunându-se că democrația și statul de drept se află sub asediul „statului paralel” - sintagmă cunoscută în engleză drept „the deep state”, care face referire la existența unei „oculte” în interiorul administrației publice, locală și centrală, care ia decizii pentru sine, în funcție de interesele celor care o compun și care nu ține cont de dorințele electoratului, exprimate în cadrul alegerilor.

În aceeași declarație s-a menționat că „trebuie mers până la capăt”, pentru ca România să devină o țară democratică, o țară unde libertățile și drepturile fundamentale ale cetățenilor sunt respectate.

Repede-înainte către ziua mitingului.

Aglomerație pe străzi, zeci de autocare pozate și filmate în drum spre București, din provincie și sute de mii de participanți anunțați. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, scria pe Facebook că „se ridică țara” și se lăuda cu peste 16.000 de doljeni care plecau spre capitală. Pe la finele orelor 19, membrii Guvernului și cei doi președinți ai PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin-Popescu Tăriceanu, ajung în Piața Victoriei, făcând o baie de mulțime până ce ajung la scena ridicată pentru discursurile de după ora 20.

Primarul General al capitalei (deși după titlul textului, s-ar putea spune că este, într-adevăr, Primarul General al României lor), Gabriela Firea, cu ipocrizie nemărginită, întreabă lumea prezentă dacă a venit de bunăvoie sau a fost silită să vină la București, la care răspunsul a fost un clar „Da.” pentru bunăvoie și „Nu” pentru silit.

Apoi manifestația continuă cu fraze ce se presupune că au avut rolul de a reafirma importanța și sanctitatea votului exprimat de români, alături de altele care fie au denunțat acțiunile „statului paralel”, fie au ironizat Președintele României ori alte persoane în relații nu tocmai calde cu cei din coaliția de guvernare.

De la Gabriela Firea la Călin-Popescu Tăriceanu, de la Liviu Pleșoianu la Liviu Dragnea, toți au ajuns să blameze „păpușarii” ce controlează „statul paralel”.

Dar nu asta vreau să spun. Toată lumea a văzut ce s-a întâmplat la miting, ce s-a spus acolo ș.a.m.d.

Mă interesează ce s-a spus din exterior, despre miting și mai ales oamenii prezenți acolo, în timpul evenimentului și după încheierea acestuia.

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a transmis că a văzut o lume paralelă cu realitatea, făcând referire atât la cei care au vorbit de pe scenă, cât și la cei de pe stradă.

Alții, pe Facebook, au fost mai critici, spunând că în Piața Victoriei a fost prezentă „România profundă”, „ei, ăia proști”, „ăia săraci cu duhul care ne decid soarta și votează cu pesediștii corupți” etc.

Alții v2.0 se lăudau că sunt urâți și invidiați de „România profundă” pentru „demnitatea, puterea, mințile, viețile frumoase, zâmbetele, copiii, banii, sănătatea, fizicul, eleganța, bunul simț” cu care i-a înzestrat libertatea.

O altă tabără a început să compătimească pe cei aduși/veniți în Piața Victoriei, pentru faptul că mulți dintre ei au fost șantajați, fiind angajați în sectorul public.

Aceiași alții care se lăudau cu ale lor calități oferite de libertate, au ajuns să transmită cel mai extrem tip de mesaj care să facă referire la oamenii de la miting. Pentru ei, oamenii de sâmbătă, 9 iunie, sunt o „șleahtă de slugi odioase”, „jeguri” și ce mai reușesc să-i numească.

Într-adevăr, mulți nu știau de ce au mers acolo. La fel de mulți susțineau fără vreo mustrare de conștiință PSD și ALDE. Mulți poate nu merită compasiune din partea „noastră”, dar ce ar fi să ne uităm cu adevărat pragmatic la situația lor?

Nu vreau să ofer compasiune celor din Piața Victoriei, dar nici să-i urăsc doar pentru că au fost acolo și se întâmplă să fie votanți PSD/ALDE.

Majoritatea lor este formată din oameni simpli, fără studii superioare, ar spune probabil o analiză jurnalistică. Pentru mine, ei sunt oameni simpli. Care au mers acolo unde a trebuit când partidul i-a chemat, sau șantajat. Cei care au mers benevol au făcut ceva normal, dacă e să ne punem în pielea lor. Doar „liderii de detașament”, cum au fost numiți, i-au ajutat cândva, cel mai probabil. Iar oamenii simpli întorc favorurile. Pentru că ei trăiesc astfel. Pentru omul de la țară sau de la urban (mic sau cum o fi el), ajuns acolo poate tot de la țară, dacă ai datorii, nu mai ești un om drept. Li s-a făcut un favor, de orice tip ar fi el, iar oamenii aceștia și-au achitat datoria.

Pentru omul simplu, nu contează mai nimic. Nici pregătirea superioară, nici principiile sau teoriile sofisticate care spun cum ar trebui condus un stat democratic. Poate că omul simplu pe care l-am văzut sâmbătă în Piața Victoriei reprezintă starea naturală a omului: fără altă grijă decât cea privitoare la viață. Un loc de muncă stabil (sau ceva care să asigure traiul de pe o zi pe alta, chiar),o familie, prieteni pentru petrecerea timpului liber, indiferent dacă e la crâșma din sat, barul din cartier sau la casa unuia din cercul de prieteni.

De ce ar avea un om simplu nevoie de mai mult de atât? Iar în configurația socială, economică, cum vreți să-i spuneți, ei asta primesc. De la PD-L, în trecut, acum de la PSD, ei văd lucrurile amintite mai sus ca fiind asigurate. Iar orice ar propune schimbări radicale, devine automat un inamic pentru viața lor în care nu au prea multe griji, iar obligații doar în măsura în care li se fac favoruri care trebuiesc întoarse.

Politic, da, a fost un „show” al coaliției de guvernare, pentru a arăta forță. Despre cât de reușit a fost el, putem dezbate destul. La fel de mult putem dezbate și ce facem cu oamenii ăștia simpli care au fost prezenți în Piață, respectiv cei care nu au ajuns acolo și s-au aflat la casele lor, în fața televizorului sau la o bere cu prietenii.

Analize despre miting au apărut iar tastaturile vor fi uzate destul în continuare pentru a scoate articole despre subiectul ăsta și despre „România profundă” care trebuie fie înțeleasă, de unii mai echilibrați, fie eliminată, cumva, de cei mai radicali.

Ce spun eu este că nu vom înțelege vreodată „România profundă”, chiar dacă o vedem zilnic pe stradă, fără a concepe planuri și proiecte care să ignore tiparele ideologice etc. și fără a ne concentra tocmai pe nevoile social-economice primare ale omului simplu - locul de muncă stabil, relații interumane decente.

Afișul din imaginea de copertă a articolului ne arată că PSD a înțeles exact ce mesaj să le adreseze oamenilor simpli. Ei vor prosperitate, fie ea limitată, ciuntită. Și nimic altceva.

Vor ziua de astăzi, acum și doar apoi pe cea de mâine.