/ Stiinta&Tehnologie

Am dat 50$ pe o pisică digitală ca să nu faci tu asta

Titlu de Vice am pus doar ca să dai click pe el. Acum că ți-am atras atenția, pregătește-te pentru o călatorie prin viitorul omenirii care conține Bitcoin, descentralizare, eugenie, obiecte de artă digitală unicat, o nouă lovitură dată economiștilor utilitariști și o scurtă incursiune în psihologia umană și percepția asupra a ceea ce e valoros.

De fapt e greșit în titlu - am dat 76$ la prețul actual al lui Ethereum. Pardon, 72$ pentru că tocmai a picat în ultimele trei secunde - așa că mai bine te anunț la finalul articolului.

Avertisment: informațiile prezentate pot constitui un trigger pentru marxiști.

Bitcoin, criptopisoi și artă cu Pepe

Sigur ești la fel de sătul de informații legat de creșterea Bitcoin precum sunt eu sătul de meme cu Bitcoin. Ce e mai puțin cunoscut este însă a doua „monedă” ca valoare totală piață, și anume Ethereum.

Și chiar dacă ai auzit de Ethereum pentru că te spama Facebook cu reclame la eToro, posibil să nu știi că Ethereum este mai mult decât o monedă digitală. Ethereum este o platformă care folosește tehnologia blockchain inventată de Bitcoin pentru a securiza de la aplicații total sau parțial descentralizate, la contracte automatizate, la alte „monezi” (tokens) și este practic un supercomputer global descentralizat. Ho, răbdare, ajung imediat si la pisici, știu că de-aia ai dat click.

La 1 Decembrie 2017, o companie din Canada numită Axiom Zen a lansat oficial un „joc” numit CryptoKitties. Jocul constă în colecționarea și împerecherea de pisici digitale, fiecare criptopisoi fiind unicat. Da, tehnologia care permite ca fiecare Bitcoin să fie unicat, permite și acestor pisoi să fie tot obiecte digitale unicat. „Jocul” a ajuns la urechile mele și ale unor prieteni pe 3 decembrie, când a apărut știrea că o criptopisică s-a vândut cu peste 100.000$ la data tranzacției.

Pe lângă crearea de pisici digitale unicat, tehnologia blockchain permite crearea a orice fel de artă digitală unicat sau în număr limitat. Un prim exemplu este Pepecoin, „A Coin for Fun and Prophet!”, monedă cu care plătești artă digitală cu Pepe, profetul pornit de pe 4Chan, care are și religie oficială înregistrată. Da, poți face printscreen la respectiva poză cu Pepe, însă ar fi ca și cum ai deține o poză cu un tablou de Picasso. Vei fi deținătorul acelei arte digitale doar dacă o cumperi cu Pepecoin, altfel ai doar o copie fară valoare.

OK, am terminat cu plictiseala, să trecem la pisici.

Genesis, prima criptopisică vândută cu peste 100 de mii de dolari

Meet Genesis! Genesis este pisica din cover photo, drăgălașă ca naiba, și tocmai a fost pusă la tipul ăla de #goals de social media.

Genesis este din afara acestei lumi, câinii îi spun alfa, pisicile omega și a fost găsită pentru prima oară un locuitor al orașului Mystery din Alaska. Pentru noi, Genesis „este o ghicitoare învelită într-o enigmă” și abia așteaptă să fie stăpânul nostru, ca orice pisică cât de cât serioasă.

De la dată vânzării lui Genesis, alte două pisici s-au vândut cu prețuri mai mari. Deținătoarea actuală este pisica cu numărul 18, banală după părerea mea, dar măcar e mov.

#18 s-a vândut cu 253.3 ETH, adică 190.000$ la data scrierii articolului. Sper ca valoarea acestei tranzacții să depășească 300.000$ până la sfârșitul anului pentru că asta înseamnă că o să fac și eu niște bani. Nu de alta, dar Soros plătește cam prost articolele astea de la Tefelistul.

Criptopisici și eugenie

Voi începe iar cu prostii plictisitoare, mai exact cum funcționează CryptoKitties. Fiecare operațiune de cumpărare, împerechere sau punere la vânzare de pisici este de fapt un contract în rețeaua Ethereum. Pentru a putea face o operațiune cu o pisică, trebuie să plătești o taxă de minat a respectivului contract, cum plătești comision la un notar să spunem. Indiferent ce rulezi în rețeaua Ethereum, aceste comisioane de minat sunt indispensabile momentan.

Eugenie criptofelină

Fiecare pisică are o grafică de calitate la rezoluție foarte mare, o descriere, un nume pe care îl poți alege tu și are niște atribute. De exemplu Genesis este „Exclusive”, atribut pe care îl mai au doar alte trei pisici, și mai este „Genesis”, fiind desigur singura cu acest atribut.

Din două pisici de generație 4 apare o pisică de generație 5. Ea are atribute de la părinți, plus niște atribute generate random, simulând procesul genetic. Nimeni nu știe exact cum funcționează, în afara de cei patru oameni care au lucrat la crearea jocului.

Să luăm cazul particular al lui Vlad, vampir. Mulțumesc prietenului Bob pentru cercetarea arborelui genealogic a lui Vlad, arbore genealogic pe care dealtfel îl poți urmări pe blockchain. Vlad are atributele Fancy și Dracula. Tatăl lui este Diablo, iar tatăl lui Diablo este Mephisto. Din descriere și atribute nu pare nimic special la ei, iar numele de Diablo și Mephisto au fost date de utilizator. Oare contează ce nume dai unei pisici? Habar n-am.

Cum au apărut primii pisoi?

Creatorii jocului lansează la fiecare 15 minute pisici de generație zero și aceste pisici au niște atribute rare sau mai puțin rare. Împerechind aceste pisici de generație zero între ele, au apărut primele pisici de generație 1.

Ce valoare au pisoii?

Cu cât generația este mai mică, cu atât pisica scade în valoare teoretic, însă contează și raritatea ei. Dacă prinzi o pisică vampir de generație 15 poate valora și câteva mii de dolari și cu sub 100$ poți lua chiar o pisică de generație 1. Pisică de generație 0 sub 1000$ încă nu am văzut.

La prețuri este destul de mult haos, pentru că este o piață liberă descentralizată. Orice vânzare de pisică are un preț maxim de vânzare pe care îl alege vânzătorul și un preț minim pe care tot el îl stabilește. De asemenea orice vânzare are temporizator, ales tot de vânzător. Cu alte cuvinte eu pot pune preț de 1000 ETH la o pisică banală, și, dacă cineva o cumpără, am făcut aproape un milion de dolari.

Niște teoria conspirației

În total, în 13 zile, s-au vândut pisici cu contracte totale de peste 30 de mii de Ether, adică la valoarea de azi, peste 20 milioane de dolari. Nu am găsit un calcul făcut, însă estimez că din vânzarea pisicilor de generație 0 creatorii jocului au făcut cel puțin 5 milioane de dolari .

Cea mai surprinzătoare vânzare după părerea mea rămâne a unei pisici denumită de owner Shitty Cat, care nu are absolut nimic special, e de generație 21, e pisica cu numărul 114684 și s-a vândut cu prețul de 85 ETH, adică 64.000 de dolari.

E posibil ca prețurile astea foarte mari să fie plătite între ei de creatorii jocului pentru a face mega publicitate. Sau poate cineva cu un portofel foarte mare de Ether a crezut că dă pe ea 85$ si de fapt a dat 85 Ether, adică de 74 de ori mai mult.

Naiba știe.

Ce naiba caută un individ serios ca mine (citation needed) cumpărând criptopisici?

La câteva zile după ce am auzit de aceste criptopisici, i-am spus într-o conversație unei foste iubite. Este iubita responsabilă și pentru Treișpe, pisica în carne și mieunat pe care o am de 10 ani și care consumă resurse financiare de 0.1 Ether lunar.

Evident, reacția ei a fost: „vreau și eu o criptopisică, cea mai ieftină, însă ia-mi una că tu te pricepi”. M-a pus satana să zic ok, acum ce mai era de făcut? Aveam 0.2 Ethereum in Jaxx, un portofel local de telefon pentru diversele monezi mai populare gen Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash sau Zcash.

Problema era că acei 0.2 Ethereum erau sechestrați acolo și nu aveam niciun chef să retrag bani din exchange-uri ca să cumpar dracului criptopisici. Erau sechestrați pentru că îmi pierdusem mnemonicile pentru portofel, mai exact o serie de 12 cuvinte care te ajută să recuperezi portofelul în caz că îți pierzi telefonul.

După ceva chinuri de căutat printscreenuri cu cheia, de căutat prin documente criptate și alte drăcii, mi-am dat seama că de fapt aveam doua fișiere cu același nume, și era în cel de backup. Phew, am scăpat să pierd ca prostul 100$.

Acum, din portofelul de Jaxx, trebuia să transfer fondurile într-un portofel de browser numit MetaMask, pentru că prin intermediul lui se fac plățile pentru pisici. Din 0.2 Eth mi-au ajuns 0.191 Eth după comisioane.

Zis si făcut, mă pun pe cumpărat pisici.

Cum au înghețat tranzacțiile în rețeaua Ethereum de la niște pisici digitale

Nu este însă atât de ușor pe cât credeam. Șase ore am stat căutând o pisică ok și mă atașasem emoțional de una de generație 4, care era flat-earther, și era și mov (insert heart emoticon). Am dat ordin de cumpărare, mi-a luat niște comisioane. Din fericire tranzacția nu a intrat. Spun din fericire pentru că acum știu ca de banii ăia, 0.145 Ethereum, pot cumpăra o pisică de gen 1 dacă am noroc.

Tranzacțiile mergeau greu, comisioanele erau mari, nu știam nici cum să setez un raport de gaz și preț de gaz la tranzacție, și am făcut niște greșeli, cum ar fi să pun gaz puțin și preț mare pe gaz. Nici măcar nu întreba ce e gaz, că mai îmi ia un articol să explic!

O singură astfel de tranzacție eșuată m-a costat 6$ și am făcut destule. Destule cât să sifonez aproape 0.06 ETH din cei 0.2 pe care îi aveam.

Pe internet ploua cu știri cum că pisicile au blocat rețeaua, rețea care avea un market cap de 45 de miliarde de dolari. Da, miliarde. Prețul a căzut cu aproape 80$ la Ethereum, însă nu aș pune asta doar pe pisici.

Ce este util însă este că acest mini fenomen cu criptopisici a arătat ce probleme de scalare are Ethereum în acest moment și de ce multe din start-upurile bazate pe el nu vor avea succes prea curând. A arătat că aceasta tehnologie este la începuturi și mai are multe milestone-uri de atins.

Uitați un tweet despre aceste pisici care are o discuție interesantă în reply-uri, tweet dat de fondatorul și creatorul rețelei Ethereum, un tânar canadian-rus pe nume Vitalik Buterin.

Oricum, după un travaliu de 6-7 ore și tranzacții șifonate, am renunțat pe moment și m-am luat cu altele.

169775

Mr. Whiskerson , prima mea criptopisică

A doua zi rețeaua era mai puțin încărcată, dormeau americanii și asiaticii, deci m-am pus iar pe selectat pisici. Am cumpărat o pisică simplă, maro, însă cu o față care mi-a inspirat siguranță de sine, tenacitate și fermitate. O pisică cum mi-aș dori eu să fiu, dar nu sunt. I-am ales un nume nefericit de super erou, Night Nurse, iar după multiple plângeri pe Facebook legate de nume, am cerut ajutor.

Mr. Whiskerson i-a rămas numele, un nume drăgălaș dat evident de o femeie. Nici nu întrebi bărbați la așa ceva că scot numai nume „caterincă”, iar eu aveam o pisică de vândut. Mr. Whiskerson e de generație 3 și era relativ ieftin, 0.05 ETH. Însă tranzacțiile eșuate, comisioanele de alimentare, și alte rateuri în rețea au dus la un consum total de 0.1 ETH, deci cam 43$ atunci.

Tiberiu Jakab, samsar de criptopisici

Am decis să îl pun pe Whiskerson la împerecheat contra cost, evident, deci mai corect spus l-am scos la produs. Din fericire cineva s-a reprodus cu el și am obținut 0.02 ETH. Atunci am aflat că le scade puterea de a face pui cu fiecare naștere, deci încă o țeapă.

După experiența neplăcută cu scosul la produs, l-am dus cum ar veni la curve. Adică am plătit eu împerecherea, dar păstrez puiul. Am plătit în două zile două împerecheri și au apărut Eddison și Lady Murrmelade, un pisoi cu cioc, pe care i-am pus imediat la vânzare. Am avut noroc, am vândut ambii pui in 12 ore și aproape am ajuns pe zero.

Între timp am mai cumpărat o pisică de generație 2 care mi-a mai făcut doi pui. Le-am scos pe toate patru la vânzare. Așa că țineți-mi pumnii și vă promit un viitor articol pe Tefelistul: „Cum mi-am luat Ferrari vânzând criptopisici pe internet.”

Marxiști, peste tot marxiști

Reacțiile pe internet legat de criptopisici, discuțiile la telefon, toate au dus inevitabil la „Vai, unde se duce lumea asta? Cu 120.000 de dolari poți salva de foame o grămadă de copii.” Până și eu am avut inițial reacția asta, însă m-am corectat imediat. Mi-am adus aminte că banii ăștia se plimbă între oameni mai bogați, ba chiar aș zice că e o formă de redistribuire a veniturilor de la bogați la mai puțin bogați, pentru că sunt sigur că niciun sărac nu a dat 253 de ETH pe o criptopisică: „CryptoKitties, trickle-down economics that works?”

Până una alta, Mr. Whiskerson a produs 0.14 ETH pe pui si pe împerechere, în timp ce pisica mea reală consumă de rupe și produce zgomot în creieri și mizerie în baie: „CryptoKitties: cats, but without the noise, the hair and the germs!”

Din păcate, nici în lumea criptopisicilor nu am scăpat de marxiști. Priviți această pisică activistă și feministă, care luptă împotriva patriarhiei (sic!).

În loc de concluzie, un alt caz din lumea digitală

Pentru cei îngroziți de povestea mea cu pisici, e timpul să vă îngrozesc mai rău. Pisicile astea nu sunt deloc printre cele mai scumpe obiecte digitale vândute. În „Entropia Universe” o planetă s-a vândut cu 6 milioane de dolari.

Mai sunt povești despre cum un individ a cumpărat o nava cu 500.000$ dolari, a mai băgat vreo 300.000$ în upgrade-uri, apoi a pus un bounty de încă 200.000$ pentru cine e în stare să îi distrugă nava. A durat cam o săptămână a reușit cineva să o distrugă. Omul a cheltuit un milion de dolari per total, dar presupun că s-a distrat.

Pisicile mele sunt mici copii deci, și rămâne să așteptăm lansarea Decentraland pentru a vedea noi recorduri - eu monezi MANA de-ale lor deja mi-am cumpărat și mă pregătesc să cumpăr criptpământ de ele. Noțiunea de economie digitală este foarte familiară gamerilor. Prin Bitcoin și Ethereum începe să devină cu adevărat mainstream. E bine sau e rău? Nu sunt în măsură să mă pronunț și aș spune că nimeni nu e, om vedea.

Revenind la pisici, planul pe termen scurt dacă nu se vând astea este să o pun și de un incest. Nu știu dacă contractul permite și nici nu știu dacă este moral. În lumea reală copiii ieșiti prin incest nu ies prea bine, dar cred că voi călca morala în picioare și voi testa și pe criptopisoi.

*Era să închid, dar promisesem ceva. Pisica mea a costat 74$ la prețul din secunda asta, însă a și produs în jur de 100$. *

Tiberiu Jakab

Tiberiu Jakab

Block Chain Supporter and Crypto Trader; Armchair Philosopher; Studied Mathematics and Statistics

Read More