De ce a fost Simona aplaudată și duamna Gabi, huiduită

Simona Halep a prezentat titlul obținut la Roland Garros, după 3 finale pierdute, în uralele a peste 20.000 de oameni, pe Arena Națională din București.

Numărul 1 mondial nu a putut să își stăpânească emoțiile când a fost aplaudată la scenă deschisă de oamenii prezenți în număr foarte mare pe cel mai mare stadion din țară. Zic „foarte mare” întrucât, chiar dacă au fost doar 40% din capacitatea stadionului, faptul că s-au strâns atât de mulți la mai puțin de 24 de ore după ce Halep și-a anunțat prezentarea trofeului pe Arenă, arată prețuirea de care se bucură sportiva originară din Constanța.

Criticată adesea pentru faptul că nu are un discurs elevat, Halep se face plăcută pentru omul de rând prin înfățișarea ei. Nu epatează, ci mai degrabă arată ca o fată simplă, cu care omul de rând se poate confunda. A rămas cu picioarele pe pământ, chiar dacă a ajuns numărul 1 mondial. Are o viață personală discretă, departe de ochii mass-mediei, un zâmbet cald și sincer.

Chiar dacă România nu i-a oferit cele mai bune condiții, Simona a ținut să mulțumească țării pentru ceea ce i-a oferit, chiar și publicului, chiar dacă unii au contestat-o extrem de mult de-a lungul ultimilor 5 ani de excelență în tenis, 4 în primele 10 mondial:

Vă mulțumesc că ați venit aici. Bucuria este mai mare aici ca la Paris. Sunt foarte emoționată. Nu m-am așteptat la așa ceva. Sunt foarte mândră că sunt româncă. Aceste performanțe sunt 100 la sută din țara asta. Chiar dacă vin dintr-o țară micuţă, am arătat că se poate câştiga. Mă bucur să fiu primită de un public călduros, care este atât de numeros. Sunteţi minunați! De 20 de ani joc tenis. Vreau să le mulţumesc tuturor antrenorilor care au pus o cărămidă la această performanţă. Familiei mele care a fost alături în fiecare zi. Ştim bine că nu avem un sistem dezvoltat în sport, dar vreau să mulţumesc României pentru tot ce mi-a oferit. Sper ca acest trofeu să fie începutul unei noi generaţii de campioni”, a fost mesajul plin de căldură și optimism al Simonei de pe Arena Națională.

Înainte de acest discurs inimos, Simona Halep și-a făcut intrarea pe scenă cu duamna primar al Capitalei, Gabriela Firea-Pandele. Cunoscută pentru că face doar PR și nimic mai mult de doi ani încoace, Firea era încă „îmbătată” de mitingul artificial de sâmbătă, în care oamenii au fost cărați din toată țara pentru a le sufla în strună mai marilor PSD.

Hodoronc tronc, când a pus mâna pe microfon, Firea s-a trezit întâmpinată cu un cor de fluierături. Cuvintele ei tâmpe, precum „Bine ai venit în țara noastră” (de parcă Halep era costaricană), nu au mai avut glas în spatele vuietului Arenei Naționale. Firei i-ar fi plăcut să stea acolo, să soarbă și ea ceva capital de imagine după ce i-a oferit campioanei de la Roland Garros Cheia Orașului. La final, doamna primar a decis să fugă prin mulțime, cu coada între picioare și neagră de furie.

A urmat apoi discursul de mai sus, un discurs la fel de emoțional al tatălui Simonei, Stere Halep, dar și o înțepătură subtilă a fostului mare campion Ilie Năstase, care sper să fi plecat de la stadion cu Uberul. „Sunt foarte mândru de Simona. Și eu am trecut prin aceeași situatie, am jucat trei finale înainte să iau un Grand Slam. O felicit pe ea, pe părinții ei. Dacă nu erau părinții, Federația mai puțin... O felicit pentru că a avut răbdare, iar după răbdare au venit și trandafirii, adică victoriile", a spus „Nasty”. Oare înțepătura cu „trandafirii” era pentru PSD? Naiba știe! Oricum, să sperăm că marele nostru campion își va reveni din episoadele haiducești din ultima perioadă. În fine, să ne întoarcem la Firea…

Cum nu a fost de ajuns că a primit un hate maxim de la 20.000 de oameni, doamna Firea, în narcisismul ei exacerbat, a revenit furioasă cu un mesaj pe facebook, scris probabil din parcarea stadionului:

Încă de dimineață aparatul sorosist de propagandă, prin organele sale tributare de presă, a demarat acțiunea: compromiterea evenimentului. Cu tot felul de știri false și comentarii răutăcioase. Nu a contat că umbresc momentul unic pentru Simona Halep. Nu a contat că, seara, martori au fost și copii, la un festival al urii și dezbinării. […] Echipe de cetățeni cu venin au venit bine organizate, plasate strategic printre oameni decenți, care au venit la un eveniment memorabil pentru Simona Halep”.

La ce „propagandă” se referă duamna? Păi la știrea dată pe surse de gsp.ro și de Nicușor Dan potrivit căreia Simona Halep ar fi cerut să își prezinte trofeul în Piața Universității, dar a fost refuzată. Sigur, evenimentul a fost foarte ok organizat și pe Arena Națională, deci mă îndoiesc că de asta a fost taxată duamna primar. „Veninoșii inflitrați” nici nu știau că ea vine acolo!

Cred însă că duamna a subestimat un popor mândru, într-un moment în care românii voiau să își celebreze un erou, fără să se mai gândească la politichia românească. Ultima care a comis aceeași greșeală a fost refugiatul costarican Elena Udrea, la Gala Bute, când a avut aroganța să se urce în ring alături de ultimul nostru campion mondial la box. Iar de atunci a început decăderea lui „Nuți”, soluționată recent cu o condamnare la 6 ani, tocmai pentru gala în cauză.

În schimb cred cu tărie că aroganța cu care Firea s-a prezentat la acest eveniment este cea care i-a atras antipatia, la fix 48 de ore după ce a umilit sute de mii de români la mitingul PSD și a oripilat restul țării prin acest gest. Dacă era deșteaptă, o chema pe Halep la Primărie înainte de prezentarea trofeului, îi dădea Cheia Orașului acolo, cu o conferință de presă, frumos, în care promitea încă o dată că se va face acea Sală de Sport Polivalentă de 12.000 de locuri, care în continuare e în stare de proiect. Aaa, și care, apropos, devenise ultima oară de 15.000 de locuri și avea chiar două surori! Asta în timp ce CSM Steaua, echipa de baschet patronată de Primărie și Armată, joacă într-o sală de 500 de locuri finala Ligii Naționale, de râde tot restul țării de ea. Iar Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă din lume, joacă la CSM București în bătrâna Polivalentă, care nu are prize și încălzire pe timpul iernii.

Mai cred și că peste ani se va consemna că luni, 11 iunie 2018, Gabi Firea, posterchild-ul PSD-ului, a primit de la 20.000 de români aflați pe Arena Națională mai multă „carne” decât Denis Alibec în toate meciurile de pe acel stadion. Și asta e mare lucru, pentru că fotbalistul originar din Mangalia a avut un singur gol în acest sezon pentru FCSB. Și poate că de aici va începe și decăderea celei care era văzută drept urmașa lui Dragnea la șefia PSD.

Cât despre Simona Halep, de aici nu poate merge decât în sus. Oricum, ne-a oferit două mari bucurii: Roland Garros-ul de sâmbătă și umilirea Găbiței de luni. „Duamne ajută!

*foto: Bogdan Buda/gsp.ro