De ce am avut parte de o campanie foarte boring la aceste alegeri prezidențiale

De ce am avut parte de o campanie foarte boring la aceste alegeri prezidențiale

Weekend-ul acesta are loc primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019. În caz că nu știai, nu te judec, pentru că am avut parte de cea mai plictisitoare campanie electorală EVER.

Chiar dacă oficial am intrat în campanie, am avut parte de puține momente care să aducă aminte de acest lucru. Cu excepția reclamelor agasante de pe Facebook, Youtube și TV (un concurs de cringe câștigat la limită de campania „Un OM” a lui Mircea Diaconu), nimic nu anunță că am fi în campanie electorală pentru alegerile prezidențiale. O să înșir aici o serie de motive pentru care s-a întâmplat acest lucru.

În primul rând se cam știe deja cine va câștiga alegerile prezidențiale. În toate sondajele de opinie președintele în funcție, Klaus Iohannis, este mare favorit. Asta în ciuda faptului că a avut un mandat deloc strălucit, cu puține momente în care a ieșit în față (episodul cu „elefanții”, sfidarea referendumului CpF, discursul comun alături de Donald Trump) și multe în care a fost absent sau chiar ar fi putut fi acuzat de faptul că a favorizat parlamentul majoritar PSD. În spatele lui se duce o luptă surdă pentru locul 2, între Dan Barna, Viorica Dăncilă și Diaconu. Oricare însă pare a fi departe de Iohannis, chiar și în turul secund al acestor alegeri.

În al doilea rând alegerile sunt plictisitoare și pentru că avem parte de candidați plictisitori. În 2009 Traian Băsescu, Crin Antonescu și chiar și Mircea Geoană au făcut show în dezbateri. „V-a plăcut aseară la domnul Vântu?” rămâne una dintre cele mai tari replici din istoria politicii postdecembriste a României. În 2014, la fel ca și în acest an, nu am avut parte de dezbateri între principalii candidați înainte de primul tur al alegerilor. Fiecare și-a spus oful pe la televiziunile care le sunt favorabile sau de la pupitrul prezidențial. Însă atât Iohanis, cât și Barna sau Diaconu sunt boring și cringe, în timp ce Viorica Dăncilă a strâns o colecție întreagă de gafe monumentale și citește de pe foi discursurile scrise de consulii consilierii săi. Deci, de unde să avem parte de ceva care să ne dezmorțească dacă oamenii sunt boring?

În al treilea rând, nu am avut parte de o campanie electorală fun pentru că mijloacele moderne duc la crearea unei polarizări a electoratului în ceea ce am putea numi adevărate „echo chambers politice”. Astfel, fiecare candidat vorbește doar target-ului său și nu încearcă să pășească decât rar în „alte bule”. Așa se explică de ce Viorica Dăncilă are poze facebook pupându-se și luând în brațe tot felul de bunicuțe, Dan Barna este toată ziua cu M*** PSD în timp ce Mircea Diaconu a scos niște clipuri inspirate din Sergiu Nicolaescu și bagă moaca aia a lui de milog din Filantropica. Vorba aia „mâna care nu spune o poveste, nu primește pomană”. Apropo de polarizarea comunicării, cea mai mare problemă din acest punct de vedere o are candidatul PMP, Theodor Paleologu, cel care a rămas fără electorat de cucerit, dincolo de cei 4-5% dintre votanții hardcore Traian Băsescu. Așadar, el încearcă tot timpul să îl înțepe pe Dan Barna pentru a mai atrage din votanții hipsteri din urbanul mare care odinioară erau electoratul lui Traian Băsescu. După cum arată și acest video care a fost viral pe facebook:

https://www.facebook.com/InitiativaFaraPenali/videos/2094368657330519

Rămâne de văzut însă cât și dacă va fura Paleologu ceva din electoratul USR-Plus. Sunt însă sceptic cu privire la acest lucru.

Așadar, în absența unei campanii fun, spațiul public a fost ocupat cu dezbateri mult mai interactive pe alte subiecte. Printre ele merită precizate moțiunea de cenzură depusă împotriva guvernului Dăncilă, învestirea guvernului Ludovic Orban, dar și furia pe care a atras-o asupra sa primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru că a dat share la statusul dizainărului Dana Budeanu în care erau ridiculizate cele două doamne care vor să ridice din bani privați un spital pentru copiii bolnavi de cancer.

Altfel, dacă îmi îngăduiți un pronostic, pe fondul evenimentelor politice care au avut loc recent, eu cred că Iohannis va ajunge în turul doi cu Dan Barna. Asta în ciuda tuturor carențelor pe care cele două personaje politice le au. Cred acest lucru nu din convingere politică, ci și pentru faptul că Dăncilă a pierdut singurul atu pe care îl avea o dată cu plecarea de la Palatul Victoria, iar Pro România și ALDE sunt la cuțite și nu vor mai putea să asigure sprijin pentru candidatul „independent” Mircea Diaconu. Cât despre „scolarhul” Paleologu, mă îndoiesc că va trece de 4-5%.