De ce Dan Barna vs Theodor Paleologu chiar a contat în perspectiva alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie

De ce Dan Barna vs Theodor Paleologu chiar a contat în perspectiva alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie

Joi seara Europa FM a reușit să strângă 3 din primii 6 candidați la aceste alegeri europarlamentare, potrivit sondajelor de opinie. Este vorba de Dan Barna, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor. Cu tot respectul pentru liderul UDMR, care s-a prezentat binișor la această dezbatere, mă voi rezuma la a vorbi despre rivalitatea dintre primii doi.

Astfel, Barna și Paleologu au oferit sarea și piperul prin cele două clinciuri care au putut fi observate și de bulă. Este vorba despre momentul antreprenorului și cel cu „ce veți face în turul 2”.

Dacă nu ați prins, vi le trimit aici:

„Dan Barna: România are nevoie de un manager de dezvoltare. Până acum România a avut un editor de carte, să spunem așa, domnul Iliescu, doi profesori și un comandant de navă. Este prima oară când România va avea un antreprenor președinte, și eu voi fi acela.
Theodor Paleologu: Eu sunt antreprenor pe bune, complet independent, fără niciun fel de contract cu statul, sunt unul dintre cei foarte mulți antreprenori independenți care duc în spinare statul român prin taxele pe care le plătesc și nu primesc bani publici pentru nimic. Sunt și eu antreprenor de vreo șapte ani, în domeniul educației, că tot vorbeam de educație. Am avut aproape 6.000 de cursanți în aproape șapte ani.
Dan Barna: Mă bucur să aud că domnul Paleologu este și el un antreprenor, în egală măsură. Mă refer la candidații care au șanse și care vor fi președinții României.”

Și

„Dan Barna: Domnule Paleologu, cu cine veți vota în turul 2?
Theodor Paleologu: Cu mine, evident.
Dan Barna: Eu întrebam serios.
Theodor Paleologu: Serios, foarte serios.
Dan Barna: În cazul în care nu veți ajunge în turul 2?
Theodor Paleologu: Este o ipoteză pe care nu o iau în serios, domnule Barna. Dumneavoastră vreți să acreditați ideea că sunteți cumva desemnat prin drept divin ca fiind finalist cu domnul Iohannis. Nimic nu este mai puțin sigur, dle Barna”.

[

Mărturisesc că nu mă așteptam la o astfel de incisivitate din partea lui Dan Barna, dar probabil liderul USR aștepta momentul să își arate colții la adresa lui Paleologu, cel care a spus că Barna este o „eroare de casting” și că se află în sondajele de opinie „mult sub scorul partidului”.

Cei doi au dus o luptă importantă pentru cam același electorat, cu Paleologu pornind în dezavantajul de a avea un bagaj politic destul de important, prin faptul că este asociat cu fostul președinte Traian Băsescu sau cu fosta colegă de guvern, Elena Udrea. Asta nu l-a oprit pe candidatul PMP să îl atace constant pe Dan Barna în această campanie, culminând cu acel clip în care USR era asemănat cu FSN.

Acum Dan Barna a avut oportunitatea să le arate celor care erau nehotărâți că are nerv și că se poate lua la trântă cu un bully. Cu toate acestea, nici prestația lui Paleologu nu a fost una tocmai rea și sunt sigur că simpatizanții lui vor fi în continuare hipnotizați de discursul său elevat și complicat.

Acestea fiind spuse, rămâne de văzut dacă Dan Barna a reușit să ia acele procente care să îl ducă în turul doi al alegerilor prezidențiale și la care a atentat cu atâta patimă Theodor Paleologu.

Cum Klaus Iohannis a fost absent iar Viorica Dăncilă și Mircea Diaconu s-au ignorat unul pe altul, singurul duel care a contat din această campanie a fost Barna vs Paleologu. Rămâne de văzut cât de mult a punctat liderul USR după prestația de joi seara de la Europa FM. Eu unul cred că suficient pentru a-l duce în turul 2.

sursă foto: colaj facebook Radio Europa FM