De ce este Bernie Sanders pe val

De ce este Bernie Sanders pe val

Mă uit la diverse păreri despre alegerile prezidențiale din SUA, în special alea despre candidații Partidului Democrat, și am zis să mă aflu și eu în treabă cu o părere despre părerile alea. Și ce mă frapează este încăpățânarea unora să nu înțeleagă de ce este Bernie Sanders pe val.

Trebuie să zic întâi, ca să fiu scutit de "Huo, comunistule!", nu sunt tocmai pe același film cu Sanders ci, mai degrabă, cu Andrew Yang. Acum, revenind la de ce este Bernie Sanders pe val, cele mai multe păreri ale celor care nu înțeleg de ce se întâmplă asta sunt de forma "Aaa, păi ăla este un socialist împuțit, normal că prinde tracțiune dacă promite pomeni la oameni!" sau "Aaa, păi millenialii sunt tineri și puturoși și cred că tot ce zboară se mănâncă și au impresia că totul li se cuvine fără să muncească!". Bine, astea sunt doar două exemple și sunt niște reprezentări grosiere, evident că sunt mult mai multe nuanțe.

Pentru mine, oamenii ăștia sunt cel puțin superficiali, dacă nu rupți de realitate. Pentru că un politician cu o mișcare atât de mare și de puternică în spate nu poate fi explicat prin niște caricaturi de păreri ca alea exprimate mai sus. Nu poți să arunci niște lozinci și niște insulte și să pretinzi că ai explicat niște fenomene societale complexe. Sau să vii cu aceleași mituri economice obosite și să crezi că mai au relevanță în condițiile actuale.

Cum se poate pretinde de la o generație care vede cum puterea sa de cumpărare este mult mai slabă față de cea a generațiilor de dinaintea sa? Cum se poate pretinde de la o generație care nu-și mai permite să dețină aproape nimic să nu sufere de anxietate economică severă și să se orienteze spre acela care spune că le poate rezolva problemele? Cum se poate pretinde de la o generație să nu-și facă griji pentru viitor când cei care fac parte din generația care au crescut-o sunt atât de ancorați în nostalgie și resentiment? Cum se poate pretinde de la o generație să mai aibă încredere în același sistem economic care i-a provocat problemele de care suferă în prezent?

Acestea sunt întrebările la care ar trebui să răspundem, dacă vrem să-l explicăm pe Bernie Sanders. Pentru că răspunsurile acestea ne pot furniza destule cunoștințe pentru a evita alunecarea societății în radicalisme mult mai periculoase. Bernie Sanders nu este un comunist sau socialist, deși clamează că doctrina lui se numește "socialism democratic". În Europa, el ar fi maxim un social-democrat.

Însă ce este important de înțeles este că establishmentul american trebuie să facă un compromis prin anumite măsuri care pot părea radicale, dar care pot fi necesare, repet, în contextul dat. Așa cum, de exemplu, după Al Doilea Război Mondial, a fost necesară ideea salariului minim, introdusă de John Maynard Keynes. Măsură care a salvat capitalismul și Europa de comunism și de dominația URSS până la Atlantic.

Sursă foto: Mark Makela / Stringer/ Getty Images