/ Politica

De ce România sub Dragnea s-ar putea să fie mai oribilă decât cea sub Ceaușescu

După un 2018 zbuciumat de proteste, OUG-uri neprietenoase și un asalt constant asupra justiției, anul 2019 nu pare că vrea să se lase mai prejos și oferă deja o serie de știri care neliniștesc din ce în ce mai mulți români.

Miza lui 2019 e una imensă, fiind în joc locurile pentru Parlamentul European și, mult mai important, Președinția României. Ca în orice an electoral, atenția mass-media este orientată mai mult către principalii actori ai viitoarelor alegeri decât către problemele generale ale românilor (cel mai slab leu din istorie, cu o cotație de peste 4,75 lei pentru 1 euro, un RADET falimentar sub o administrație dezastruoasă a doamnei primar general, Gabriela Firea, o educație pusă la pământ, în fruntea căreia se află, IAR, doamna Ecaterina Andronescu, un grad de sărăcie din ce în ce mai accentuat și asa mai departe).

În ultimile zile, știrea cu noile OUG-uri pregătite de Tudorel Toader pentru a anula deciziile definitive din ultimii cinci ani în marile dosare de corupție a devenit subiectul principal, punând în fața noastră un scenariu neprietenos: Liviu Dragnea candidat și potențial câștigător al cursei pentru prezidențiale. Cu toate că popularitatea acestuia este la pământ, există suficient de multe metode prin care acesta își poate asigura locul în turul 2 al alegerilor, unde se poate întâmpla orice, mai ales că domnul Iohannis nu este cel mai potent adversar într-o dezbatere deschisă.

Într-un "exercițiu de imagine" (Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, 2018), o victorie a domnului Dragnea în cursa pentru presedinție nu reprezintă decât trecerea României sub proprietatea dânsului, cum s-a întâmplat în trecut și cu județul Teleorman (acum fiind cel mai sărac județ din țară). Din fruntea statului, Dragnea va arunca România într-o falsă democrație combinată cu dictatură, va controla media, va instaura cenzura, va sărăci poporul prin măsuri economice nesustenabile, va depărta țara de valorile europene (acțiuni începute deja). Lipsa de orice profesionalism și dorință de a face un bine a lui Dragnea și a partidului pe care-l conduce va arunca România într-o epocă mai neagră decât cea pe care a cunoscut-o țara aceasta sub Ceaușescu.

Țara se va dărâma, ușor ușor, viitorii lideri nefiind capabili să gândească un proiect de țară, să înțeleagă importanța infrastructurii, a educației, să facă investiții majore și să contribuie la dezvoltarea României. Iar ghinionul stă și în faptul că, timp de ani buni, granițele au fost larg deschise, iar mare parte din tineretul acestei țări a plecat în alte colțuri ale lumii, pentru a căuta un trai mai bun. Astfel, în țară sunt puțin peste 4 milioane de tineri, 40% din ei fiind analfabeți funcționali, iar mulți dintre ei vor alege, curând, diaspora ca nouă casă.

Cu acești puțini tineri, cu o populație îmbătrânită (în curând vor fi cel puțin 6 milioane de pensionari), cu o industrie dependentă de multinaționale și fără o direcție clară pentru țară, România sub Dragnea va fi aruncată în cea mai neagră pagină de istorie a ei, mai neagră decât cea scrisă sub Ceaușescu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea