/ Politica

Elefanții din camera europeană

Uniunea Europeană a însemnat pentru mine libertate, libertatea de a-mi urma visul și de a putea realiza ceva. În Franța am avut un sprijin enorm, un sistem care m-a ajutat să-mi termin studiile. Țara care m-a adoptat m-a tratat foarte bine, și asta în bună parte datorită Uniunii Europene. Am plecat din Romania imediat după Bacalaureat, am fost acceptat în Franța la Universitate, acolo aveam să studiez și să mă specializez pe dreptul Uniunii Europene.

Voiam să scap de o societate coruptă, care funcționează pe relații și pe pile, și în care meritocrația este marginală. A trebuit să plec, ai mei nu puteau să mă ajute, și a trebuit să mă ajut eu. După mai bine de 11 ani trăit în străinătate și mai bine de 7 ani de studiat dreptul Uniunii și lucrat în domeniu iată ce cred eu acum la ceas de sărbătoare, de 9 mai, ziua Uniunii Europene!

Nu am auzit foarte multe lucruri în țară despre organizarea Conferinței privind viitorul Europei și, de altfel, se înțelege, când ne gândim la piramida lui Maslow, că trăim o pandemie, criză și mult circ la televizor și subiectul a trecut aproape neobservat.

Ce înseamnă Conferința privind viitorul Europei? Foarte simplu: timp de un an de zile, cetățenii europeni de toate vârstele, din toate mediile sociale, ar trebui să se adune în comunitățile lor și să vorbească liber despre cum ar trebui să arate UE. Aceste discuții, concluzii ar ajunge la nivelul executiv al Conferinței și ar urma să fie discutate. Acestea ar putea duce în viitor la o reformă a tratatelor.

Să vă spun sincer, am impresia că un număr foarte limitat de români înțelege ce este și ce face Uniunea Europeană, și aceasta pentru că în Romania discursul pro-european legat de principii, valori, bune practici si promovare este unul limitat.

De altfel, număr pe degete acei politicieni care vorbesc despre Uniunea Europeană. În general politicienii habar nu au cum funcționează Uniunea Europeană, și atunci ne întrebăm ce discuții putem să avem despre viitorul Europei dacă noi nu înțelegem cum funcționează în prezent.

Acest adevăr trist trebuie spus mai ales că în ultima decadă în camera europeană au intrat tot felul de elefanți: populismul, dezinformarea, autoritarismul, naționalismul, conspirațiile. Desigur că ele nu au apărut din neant, au apărut ca reacție la partidele clasice status quo, corupte sau inerte și într-un context social și economic șubred, cel al crizei financiare și economice.

În Romania în ultimii ani, populiștii și „noii” naționaliști au alimentat discursuri anti-europene.

Conservatorismul din Romania a participat și el la hrănirea unor discursuri care îmi aduc aminte de anii '40 din România, nicidecum de anii 2021. Mă miră că exista unii preoți, pastori, intelectuali, exista un nucleu de câteva persoane care caută atenție publică cu orice preț și folosesc religia pentru a spune ceva ce creștinismul nu spune. Acești oameni calcă în picioare liberul arbitru și principiul de aur al creștinismului care este dragostea. Dumnezeu nu vrea să-l ajuți să facă teocrație pe pământ, că putea Isus să o facă, dar lucrarea lui era în plan spiritual, nu material. Aceste persoane însă au înțeles că religia poate fi folosită ca putere de manipulare și nu ezita în a o face, deși ei înșiși nu sunt modele de probitate.

Pe 9 mai 2021, încă în pandemie, la mai bine de un an de la începutul ei, astăzi, când începe oficial Conferința privind viitorul Europei, îmi doresc ca românii să nu mai rămână în urmă, ci să fim sincronizați la ce se întâmplă în Uniune și chiar să punem umerii pentru a ajuta această construcție care ne asigură pacea și drepturile fundamentale să crească și să prospere.

Uniunea Europeană trăiește crize externe și interne. Ca orice construcție încă în faza de lucru și în veșnică căutare de legitimitate față de state care, pe scena internațională, se bucură de recunoaștere și independență. În competiția globală pentru democrație, drepturile Omului, lupta cu schimbările climatice, securitate, tehnologie, șamd, țările europene trebuie să se adune și să fie una, altfel nu vor putea să facă față altor state care amenință aceste poziții. Și de fapt este vorba de a găsi cel mai bun mod de a negocia, comercializa fără a periclita domenii strategice ale UE, pentru a promova valorile europene și a asigura respectarea drepturilor cetățenilor europeni.

Desigur, amenințările externe sunt multiple și se intensifică, iar pandemia ne-a arătat că suntem vulnerabili. Ce putem să facem să facem că UE să fie mai puternică pe viitor ? Acest tip de discuții ar trebui să aibă loc și în Romania, în cadrul Conferinței privind viitorul Europei.

Acum, din interiorul său, Uniunea Europeană se confruntă cu 27 de state cu sisteme politice diferite, cu decalaj economic și social și cu clase politice diferite, unele mai corupte, altele mai responsabile. De mai bine de 10 ani, există guverne care fățiș provoacă valorile europene și drepturile fundamentale prin politicile lor, hrănind euroscepticismul, discursul naționalist. În timp ce în discursurile lor exaltate vorbesc de rău UE și despre valorile ei, pe la spate se bucură că pot fura nestingheriți.

Aici este buba: un conservator va zice că UE este rea că promovează minoritățile sexuale, că promovează decadența, că se pierd valorile. Când de fapt vorbim de minimul de respect al drepturilor fundamentale. Ce mă supără este că niciunul nu depune același efort să vorbească despre corupție, nepotisme, pile, incompetența din administrație, cum nu se respectă bunele practici din administrațiile țărilor occidentale. Cum policienii sunt analfabeți atunci când vine vorba despre gândirea politicilor publice și implementarea lor.

Așadar, revenind, „îmi place de mor” Uniunea Europeană și mă consider privilegiat că prind o eră în care mă bucur de roadele acestei construcții pe care părinții fondatori au gândit-o pentru noi. Ei au sădit un pomișor și au sperat că în veacurile următoare noi să ne bucuram de roade. Nu vorbesc doar de fonduri europene, despre o economie mai bună, Erasmus, de libertatea de a munci și a locui în străinătate, nu vorbesc despre aceste oportunități care au schimbat fundamental viețile a milioane de români, vorbesc de cel mai mare aliat al nostru. Noi trebuie să ne batem pentru libertate și adevăr, nu doar pentru valorile care ne ajută să trăim în pace. Nu îmi doresc ca mințile românilor să fie folosite de tot felul de șarlatani manipulatori, ci aș să fie liberi și să gândească pentru ei înșiși, să ia la rost policienii mincinoși și incompetenți, să fie îndrăzneți și întreprinzători. De aceea, românii trebuie să apere viitorul Europei și să ajute la construcția lui.

Pot românii să discute UE, au românii o părere despre UE, cum vor ca UE să crească, ce să facă, ce să nu facă? Va fi vreo dorință în acest sens, vom acorda atenție? Merită să acordam atenție? Cum se va descurca aceasta Conferință va arata cât de mult înțelegem UE și ce se întâmplă. Cât de conectați suntem la realitatea europeană, cât de mult ne înțelegem drepturile.

Nu putem înțelege construcția europeană, valorile pe care s-a fundamentat, ce ne leagă de acest proiect doar prin simplificări și mercantilisme. Da, este complicat și complex, de aceea în 2021 politicienii ar trebui să facă efort să înțeleagă această construcție. Nu poți să zici că ești pro european dacă tu nu știi cu ce se mănâncă ideile europene. Cum poți să propui reforme sau noi viziuni dacă nu știi ce are deja? Dacă politicienii vor înțelege UE, aceasta se va vedea în pozițiile lor, în vorbele lor, în viziunea lor și în propunerile lor și cetățenii vor observa asta.

Sursa foto: Flickr/European Parliament