Germania după-Merkel: Cum arată jocurile politice din motorul UE și cine ar putea forma următorul guvern

Scena politică germană pare aproape dinamitată la doar două săptămâni după alegerile Europarlamentare.

Germania după-Merkel: Cum arată jocurile politice din motorul UE și cine ar putea forma următorul guvern

Scena politică germană pare aproape dinamitată la doar două săptămâni după alegerile Europarlamentare. Exact cum ziceau și sondajele Verzii au ajuns pe 2, SPD pe 3 pe un puternic trend descendent. Drept urmare Nahles și-a dat demisia din fruntea SPD și coaliția de guvernare cu CDU/CSU pare să nu mai reziste până la sfârșitul anului. Ultimele sondaje îi dau pe CDU/CSU la o distanță de 1% de Verzi, uneori fiind chiar în spatele Verzilor. Așadar, în cazul în care coaliția va pica și se vor organiza alegeri anticipate s-ar putea să se întâmple minunea și Verzii să ajungă pe primul loc la nivel federal.

Cum s-a ajuns aici?

Mulți factori au contribuit la scăderea Uniunii. Principalul factor este desigur faptul că guvernează de 14 ani si Merkel, persoana care era văzută de mulți ca un pilon al partidului, a anunțat deja că nu o să mai candideze. Orice sfârșit de eră este dificil pentru un partid și mai ales pentru o alianță politică care a fost din 2012 până acum orice numai unită nu.
Un al doilea motiv este felul în care AKK (Annegret Kramp-Karrenbauer - noul președinte CDU din decembrie 2018) a încercat să își creeze o identitate alta decât cea de "Mini Merkel". Chiar dacă atingea puncte corecte în timpul numeroaselor sale ieșiri și interviuri, AKK a făcut mai mult rău decât bine partidului, din cauza exprimării deficitare, iar internetul nu iartă!
Nu știu cât din scădere se datorează și clipului lui „Rezo”, youtuberul german care cu o săptămână înainte de alegeri publica un video care urma să devină viral unde dădea de pământ cu toate partidele "vechi" în special CDU/CSU dar nici SPD și AfD nu au scăpat de critică. Videoul în sine se poate să nu fi schimbat nimic legat de vot, poate doar a mobilizat un pic electoratul tânăr, dar a arătat încă o data că CDU sub AKK este blocat. După atâtea greșeli de imagine de când se află la conducerea partidului, nu doar că i-a fost frică să zică ceva, dar a interzis și partidului să dea un răspuns, iar atunci când s-a hotărât până la urmă să dea răspunsul, acesta a fost așa prost structurat încât lumea l-a interpretat de parca AKK ar vrea sa introducă cenzura demonstrând că unele din lucrurile pe care le zicea Rezo chiar erau adevărate, cum că partidul este prea greoi și că acționează mult prea lent (alte afirmații din video fiind false).

La ce sa ne așteptăm de acum?

În cazul în care coaliția pică până la sfârșitul anului o să avem alegeri anticipate și probabil și o schimbare de leadership în interiorul CDU. Merz, cel care a candidat împotriva lui AKK la ultimul congres, pare să vină tare din spate și deja își pregătește reintrarea în scena politică. Problema lui este că deși este mai la dreapta de AKK/Merkel și are susținerea multor „grei” din partid nu are cum să rezolve problema principală a partidului, faptul că votanții plecați nu au de ce să se întoarcă la CDU.
Votanții CDU care pleacă la Verzi sunt foștii votanți SPD pe care CDU i-a „furat” prin politicile mai de stânga ale lui Merkel. Votanții care pleacă spre AfD sunt cei care consideră că partidul este prea de stânga acum și au o problemă cu străinii, cu politicile UE in legătură cu Grecia și altele. Iar cei care au plecat la FDP sunt cei pe care Merkel i-a luat inițial de la FDP în 2013, după ce fusese la guvernare cu FDP 4 ani. Merz vrea să ducă partidul iar pe direcția centru dreapta. Problema este însă că nu se duce destul la dreapta ca să recupereze alegătorii de la AfD, nu cred că o să reușească să aducă înapoi votanții de la FDP, asta ar merge tot doar după modelul din 2009/13 și votanții mai de stânga care pleacă spre Verzi garantat nu se vor întoarce la CDU/Merz având în vedere discursul său prea puțin orientat spre schimbările climatice.
De asemenea este interesant ce se întâmplă cu SPD. Conform ultimelor sondaje partidul a ajuns la cel mai slab nivel din istoria sa și având în vedere plecarea lui Nahles din fruntea partidului și a grupului parlamentar, este foarte posibilă o schimbare radicală a partidului. Grupul care tinde să fie mai centrist este reticent de a prelua partidul, dar nu își doresc nici să îl lase pe mâna celor mai radicali de stânga. Președinția interimară a partidului este asigurată de un trio până la congresul din iarnă. Momentan candidați, mai mult sau mai puțin oficiali, pentru funcția de președinte al partidului sunt Kevin Kühnert, Franziska Giffey și Hubertus Heil. Kühnert este șeful JUSOS, tineretul SPD, și este unul din cei mai radicali oameni din acel partid. Pe când ceilalți doi sunt actuali miniștri în guvernul Merkel IV, Giffey fiind în trecut primar al unui sector din Berlin, iar Heil fiind mulți ani secretarul general al SPD. Cei doi, dar in special Heil, sunt considerați oameni mai de centru. Cu prima șansă în SPD pornește Heil, având în vedere scandalul de plagiat în care este implicată Giffey. Martin Schulz este și el undeva în imagine cu declarații contradictorii, pe de o parte zicând că nu este interesat să candideze pentru funcții în interiorul partidului, pe de alta parte dând semne că ar vrea să candideze la șefia grupului parlamentar.
O altă întrebare este cine va face următorul guvern și cine va fi cancelar. AKK stă foarte prost în sondaje iar Merz nu a fost luat în considerare încă de casele de sondare. O guvernare a CDU cu Verzii este posibilă, dar nu pare însă să fie ceea ce își doresc Verzii. Dacă ne uităm la Bremen, unde tocmai ce au fost alegeri Parlamentare (în același timp cu cele Europarlamentare) vedem că Verzii, deși au ieșit pe locul al treilea și CDU pentru prima dată în istoria orașului pe locul 1, nu vor să facă o coaliție cu CDU si FDP (coaliție Jamaica) ci și-ar dori o guvernare de stânga, adică în alianță cu SPD și Linke.
Drept urmare Republica Federală Germană s-ar putea trezi pentru prima dată în istorie cu comuniștii de la Linke la guvernare, într-un three way Verde-Roșu-Roșu cu Robert Habeck cancelar.