Între umor și omor

Care este rolul comediei în progresul social?

Între umor și omor
Captură de ecran din showul de revelion de la Club 99. În foto, Raul Gheba (prezentator) și Bianca Drăgușanu (poză de pe contul ei de instagram).

Într-o seară de revelion am fost condus cu mașina de mama unei prietene. Pe la mijlocul călătoriei i-am spus doamnei „Conduceți bine... pentru o femeie...”. Restul drumului a fost liniște.

Aș fi vrut să pot să spun că râdeam de sexismul din societatea noastră. Dar nu, am fost sexist. Cringeuiesc de fiecare dată când îmi aduc aminte.

Zece ani mai târziu, de revelion mă uit la showul de la Club 99. Un show destul de amuzant. Pe la mijlocul showului Raul Gheba prezintă decernarea premiilor de „Vaccinul anului”. Înregistrarea mai jos.

La fel ca acum zece ani, cringeuiesc de fiecare dată când îmi aduc aminte.

În convenția comediei, se distinge între subiectul glumei și ținta ei. Aici subiectul este starea sistemului imunitar ca reacție la vaccin sau la boală, dar țintele sunt Bianca Drăgușanu ca victimă a violenței domestice și Nicușor Dan.

Premisa glumei este destul de slabă de la bun început. Iar abordarea unui punchline edgy este cea mai ușoară soluție: o comparație între modul cum arată Bianca Drăgușanu după ce a fost victima violenței domestice și trecutul prin COVID-19.

Da, e mișto să nu mai facem mișto de persoanele care au fost bătute - Delia Matache

Să nu mă înțelegeți greșit: nu am nimic cu umorul edgy. Atat timp cât ținta glumei nu este victima, nu am nimic împotriva unei glume al cărei subiect este violența domestică. Indiferent daca victima este femeie sau bărbat.

Hope?

Într-un episod recent de iUmor, un concurent a ales drept ținte atât pe Bianca Drăgușanu, cât și pe Alexandra Stan. Motivul e același: au fost victime ale violenței domestice.

Apreciez reacția și vehemența Deliei în a respinge genul ăsta de umor: „Da, e mișto să nu mai facem mișto de persoanele care au fost bătute”. Sincer? Și mie mi se pare destul de mișto. Iar reacția din comentarii pare a fi pozitivă față de intervenția Deliei.

Toate astea s-au petrecut în ciuda insistențelor lui Bendeac că reacția Deliei e doar political correctness extremist. După el, să nu mai facem mișto de persoanele bătute este extremism. PATROANEEEEE.

Sigur, mare parte din discuții vor rămâne în bulă și nu vor ajunge până la Mihai din Vaslui care își bate nevasta în fiecare zi, dar în epoca YouTube și iUmor, comedianții ajută la progresul social. Asta cred că îi responsabilizează să crească nivelul glumelor peste „Haha, ia' cum arată asta după ce și-a luat omor”.

Vă urez un 2022 mai woke!

Dacă vrei să ieși din bulă, fă o donație sau voluntariază pentru organizații precum Centrul FILIA.

Centrul FILIA – FILIA este o organizație non-profit, apolitică şi feministă care luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare.

Textul ăsta nu este endorsed de către Centrul FILIA.