/ Externe

O nouă eră în politica germană

Magia s-a întâmplat și, cu mai puțin de cinci săptămâni înainte de alegerile federale, care or să decidă viitorul cancelar al Germaniei, SPD se plasează pe primul loc, cu 1% în fața CDU.

Singurul lucru cert din ultimele săptămâni este că CDU/CSU sunt pe trend descendent, Grüne abia au reușit să se stabilizeze, iar principalul partid care profită de acest lucru este SPD. Această dinamică era „așteptată” de ceva timp prin prisma faptului că Scholz, candidatul SPD, a avut în ultimele luni un scor al favorabilității mult peste cel al celorlalți doi candidați, care până cu puțin timp în urmă erau văzuți ca marii favoriți.

Ce înseamnă că SPD a trecut în acest sondaj pe primul loc? Momentan nu înseamnă prea multe, mai e suficient timp până la scrutin, iar dinamica se poate schimba oricând, exact cum s-a schimbat în ultima lună. Sediul federal al CDU însă, Casa Adenauer, fierbe în mod garantat și cu siguranță sunt niște politicieni cu nervii întinși la maxim. E de altfel prima dată după 15 ani când într-un sondaj Forsa SPD întrece CDU.

Întrebarea pe care și-o pune toata lumea este cine îi ia locul lui Merkel în cele din urmă. Asta putem judeca doar în baza unor scenarii ipotetice având în vedere cât de volatilă este intenția de vot în ultima perioadă.

Sursă: wahlrecht.de

Scenariul 1. CDU își revine:

Primul scenariu pleacă de la premisa că CDU își va reveni în ultima lună (cum își va reveni este partea a doua, dacă se va schimba macazul – puțin probabil, sau dacă pur și simplu se schimbă starea de spirit a votantului german).

Dacă scorul la alegeri va arata aproximativ așa:

1. CDU >/= 30%

2. Grüne ~ 20%

3. SPD ~ 20%, însă sub Grüne

4. FDP ~ 10%

În această situație CDU ar da cu siguranță Cancelarul. Cel mai probabil s-ar face o coaliție CDU-Grüne, deoarece conducerea SPD nu ar vrea să intre din nou la o guvernare cu CDU din poziția de junior partner.

Scenariul 2. CDU rămâne primul partid din Germania, dar cu un scor sub 30%

Acest scenariu ia în calcul faptul că CDU rămâne primul partid din țară, însă nu reușește să se mențină deasupra nivelului de 30% (scorul de peste 30% este văzut de mulți în Germania ca fiind minimul necesar pentru a se putea considera o Volkspartei, un partid reprezentativ pentru toate categoriile sociale din țară). Acest lucru ar însemna pentru ei că ar avea nevoie de minim 2 alte partide pentru a forma o coaliție, ceea ce ar însemna că discuțiile pentru formarea unei viitoare coaliții devin interesante.

Un alt lucru important este cât iau SPD și Grüne și, desigur, care partid ajunge pe locul al doilea. Dacă pe locul al doilea ajung cei de la Grüne, cea mai probabilă situație este ca SPD să treacă în opoziție, iar guvernul să fie format de CDU/CSU împreună cu Grüne și cu FDP.

Există, evident, și scenariul în care se formează o coaliție Germania (CDU/CSU, SPD, FDP), dar este mai puțin probabil fiindcă Scholz nu este șeful SPD, iar actuala conducere a SPD nu dorește continuarea coalițiilor cu CDU.

De ce este important partidul care ajunge pe locul al doilea?

În Germania există cutuma că cel care câștigă alegerile primește automat cancelarul. Istoric s-a întâmplat de două ori altfel, mai exact cu SPD, care deși au pierdut alegerile (din 1969 și 1976/80), și-au continuat coalițiile existente cu FDP.

Cine decide cine este nominalizat să formeze guvernul după alegeri? Președintele Germaniei. Acesta este la ora actuală un fost președinte al SPD.

Dacă Grüne ajung pe locul al doilea, în fața SPD, SPD nu ar dori să intre iar la guvernare fără să fie partidul principal. Ei sunt conștienți ce înseamnă erodarea politică atunci când ești junior partner într-un guvern de coaliție.

Drept urmare, Steinmeier cel mai probabil ar încredința formarea guvernului candidatului CDU/CSU, care ar urma să facă o coaliție cu Grüne și FDP. În 2017, tentativa de a forma această coaliție a eșuat din motive ce țineau de FDP. Anul acesta însă, acest lucru nu s-ar mai putea întâmpla, pentru că FDP are o dorință extremă de a intra la guvernare.

Dacă însă SPD ar ieși pe locul al doilea la mică distanță de CDU, Steinmeier s-ar putea să îl nominalizeze oricum pe Scholz să formeze următorul guvern. De ce ar face asta? Pentru că în acest fel forțează intrarea Grüne și FDP într-un guvern condus de SPD, ceea ce ar întări pe termen mediu și lung SPD în detrimentul Grüne. De asemenea ar trimite CDU în opoziție după 16 ani de guvernare Merkel. Scholz ar deveni în acest fel ce a fost Willy Brandt după Adenauer (+ Erhard) sau ce a fost Schröder după Kohl.

Relevantă în acest scenariu mai este și voința FDP. Lindner, actualul președinte de partid, este un foarte bun prieten al lui Laschet. Împreună au negociat debarcarea SPD de la conducerea celui mai populat Land al Germaniei, NRW, și împreună l-au făcut pe Laschet prim-ministru. Lindner ar putea deci, în caz că CDU iese pe 1 și SPD pe 2, să refuze să negocieze cu SPD, chiar dacă Steinmeier îi încredințează mai întâi lui Scholz formarea unui nou guvern. Asta ar duce ulterior la formarea unui guvern CDU/CSU, Grüne, FDP.

Scenariul 3. SPD castigă alegerile

Dacă SPD este declarat câștigător al alegerilor, o să formeze aproape garantat noul guvern. Ar exista cel mai probabil două opțiuni plauzibile pentru SPD în această situație și anume:

1. Coaliție SPD, Grüne, FDP

Această coaliție este cea mai probabilă în cazul unei victorii a SPD. Grüne sunt „aliatul” natural al SPD, iar FDP, după cum am explicat mai sus, sunt dornici de guvernare, ceea ce înseamnă ca or să guverneze cu oricine le oferă șansa.

2. Coaliție SPD, Grüne, Linke

Istoric vorbind, orice alianță cu Linke a fost văzută ca un tabu. Acest tabu a mai fost încălcat pe alocuri la nivel de Land (Berlin, Bremen, Thüringen), dar niciodată la nivel federal. De altfel, este și un subiect pe care nici SPD și nici Grüne nu vor să îl abordeze, deoarece știu că votanții au o anumită reticență față de Linke.

Această coaliție este și foarte dependentă de scor. Dacă coaliția SPD-Grüne-FDP nu ar trebui să aibă probleme în a forma o majoritate, o alianță cu Linke s-ar putea să nu reușească să treacă de 50% în viitorul Parlament.

O coaliție cu Linke rămâne, deci, puțin probabilă, dar ea nefiind exclusă oficial nici de SPD, nici de Grüne, atunci nu poate fi ignorată.

Un singur lucru ar putea opri formarea unui guvern SPD în constelația asta, și anume presiunea să fie prea mare pe FDP să nu formeze un guvern cu SPD și Grüne. În 2017, aceștia au refuzat intrarea la guvernare cu CDU și Grüne pentru că era prea de stânga coaliția. Un guvern în care CDU este înlocuit de SPD este, evident, și mai la stânga, dar în același timp, cum ziceam și mai sus, calculele politice s-au schimbat mult, iar Lindner nu își permite politic să refuze iar guvernarea.

Scenariul 4. Grüne ajung pe locul 1

În cazul în care Grüne ajung pe primul loc, aceștia au, desigur, prima șansă să dea cancelarul. Cazul este similar cu cel al scenariului 3, inversându-se în mare doar partidele. Acum câteva luni acest scenariu părea cel mai probabil, acum este printre cele mai improbabile.

Părerea mea este că CDU va intra la guvernare numai, și numai dacă pot conduce guvernul. În orice alt scenariu or să își dorească opoziția, pentru a se putea redresa și pentru a-și putea crea o identitate nouă, post Merkel.

Un alt lucru important este că oricare va fi culoarea noului guvern, acesta va avea o viață grea la nivel legislativ din cauza felului în care funcționează camera superioară a parlamentului (Bundesrat). Acest lucru nu o să fie foarte vizibil pentru oamenii care nu sunt implicați în politica germană. Iar dacă până acum Bundesratul a fost aproape tot timpul „prietenos” cu guvernarea de la Berlin, în cazul în care CDU trece în opoziție acest lucru s-ar putea schimba.

Sursă foto: Kappeler / Kumm / Nietfeld / dpa