PNL a câștigat lupta cu PSD, dar a pierdut lupta cu pesedismul

PNL a câștigat lupta cu PSD, dar a pierdut lupta cu pesedismul

În ultimele luni ale anului trecut, PNL reușea o premieră pentru politica românească: dărâma guvernul PSD, un partid aflat deja în derivă după eșecul istoric de la europarlamentare și arestarea liderului suprem, Liviu Dragnea. Până la acel moment, nicio moțiune de cenzură împotriva PSD nu avusese succes.

Înainte de a merge mai departe, trebuie subliniat contextul în care a fost depusă moțiunea de cenzură, mult diferit față de orice moțiune anti-PSD. Pentru PSD nu atât scorul dezastruos de la europarlamentare a fost lovitura decisivă, ci încarcerarea liderului partidului. Un Liviu Dragnea care lua toate deciziile în partid și controla prin interpușii incompetenți numiți în Guvern toate ramurile economiei, toate deciziile importante. El decidea cine primește bani și cine nu, legile care trec, rectificările bugetare ori baronii care să fie recompensați. El excludea toți oamenii critici și nu se ferea nici de popularitatea lor, nici de istoricul lor în partid. El e cel care a intrat în război cu Gabriela Firea și a reușit în doar câteva luni să o marginalizeze. Fiecare război intern a fost câștigat de Liviu Dragnea, până ce partidul a ajuns să se confunde cu acest om. Înainte ca Dragnea să fie arestat, percepția publică era că dacă Dragnea dispare, dispare și PSD. Lucru care s-a și întâmplat.

După Liviu Dragnea, PSD a dispărut. A urmat moțiunea de cenzură și reorientarea tuturor forțelor din Parlament împotriva PSD. ProRomânia a reușit să își mărească grupul parlamentar prin tot mai mulți traseiști adunați, Victor Ponta a reușit să-l facă uitat pe Călin Popescu Tăriceanu și a îngropat ALDE, UDMR, ca de obicei, a jucat cartea învingătorilor. Totul era pregătit pentru marea debarcare. Moțiunea avea să treacă la 5 voturi. Guvernul Dăncilă era istorie.

PNL ajungea la putere.

Mare parte din presă a întâmpinat momentul cu laude și exagerări. Un titlu din Digi24 spunea la acel moment: „Primul Guvern liberal după perioada interbelică!”, cu o poză triumfătoare a lui Ludovic Orban. Deja guvernul PNL era portretizat drept cel mai bun guvern din istoria României. Sigur, titlul era manipulator. Dacă privim la istoria PNL, ne aducem repede aminte că o bună perioadă de timp Călin Popescu Tăriceanu, omul care angaja zeci de mii de oameni la stat și mărea disproporționat salariile în plin început de criză mondială, a fost prim-ministrul României, pe atunci liderul PNL. Tot istoric vorbind, PNL a fuzionat cu PDL, partid care a condus România timp de 4 ani. Sigur, astăzi vedem mulți oameni din fostul clan de partid adunat în jurul Elenei Udrea, Cocoș, Blaga și Olteanu care și-au reluat locul în diverse funcții importante. Vasile Blaga a ajuns chiar europarlamentar - un europarlamentar de care nu am mai auzit și nu vom auzi nimic în următorii 4 ani. De altfel, prin lista de europarlamentari propusă de PNL aveam să ne dăm seama că vechile mentalități care răsplătesc loialitatea înaintea competenței nu aveau să fie abandonate.

Abandonând comparația Digi24 cu perioada interbelică și revenind mai în istoria recentă, la momentul în care PNL era în opoziție, este important de trecut în revistă câteva promisiuni electorale, mesaje pentru care partidul a fost votat și văzut ca o alternativă la PSD.

 • Lupta împotriva PSD. Campania lui Klaus Iohannis a fost gândită pe „lupta împotriva PSD”, reușind cu succes să fure principala temă a USR-ului. Cronologic vorbind, lupta împotriva PSD ca temă de campanie a apărut la PNL atunci când a intrat în joc Klaus Iohannis și au demarat campania pentru alegerile prezidențiale. În 2017, spre exemplu, când USR reușea, cu portavocea în mână, să oprească ședințele de plen în care urmau să fie adoptate Legile anti-Justiție, PNL declanșa pe Facebook campania numită #OpozițiaInteligentă, acuzând USR de radicalism.

 • Lupta împotriva traseismului. Declarația lui Ludovic Orban din august 2019, în care spunea: „PNL a închis ușile! În partid nu mai e loc pentru nimeni care a girat regimul PSD”. Pe 12 august aveau să adopte și o decizie a Biroului Politic prin care solicitau filialelor să nu primească niciun membru PSD.

 • Desființarea Secției Speciale a Magistraților. Cătălin Predoiu, din opoziție, solicita desființarea Secției Speciale, instrumentul politic gândit de Liviu Dragnea în lupta cu procurorii și judecătorii cinstiți.

 • PNL și Klaus Iohannis au spus că sunt susținătorii alegerilor în două tururi. Din opoziție, la fiecare întrebare legată de revenirea la alegerile în două tururi, declarau că acest lucru trebuie să se întâmple urgent.

 • PNL a încercat să se branduiască drept partidul oamenilor competenți, care militează pentru reforma și profesionalizarea administrației publice.

 • PNL solicita, în 2019, prin Sigfried Mureșan, într-un comunicat oficial al partidului, „să crească de urgență alocările pentru cercetare” în Bugetul din 2019.

 • În 2018, PNL venea cu mai multe amendamente la bugetul național, printre care și 5% pentru educație, o temă de campanie importantă pentru Klaus Iohannis, care a lansat proiectul România Educată.

Sigur, promisiuni au fost mult mai multe.

Ce s-a întâmplat, în schimb, cu acestea?

 • Lupta împotriva traseismului a fost abandonată încă din primele luni ale guvernării. Nu mai puțin de 12 deputați au migrat către PNL, ceea ce reprezintă 15% din numărul total al deputaților afiliați grupului parlamentar PNL. Se adaugă mai mulți lideri locali proveniți de la ProRomânia. Printre cele mai importante nume care au migrat către PNL îi amintim pe Sorin Câmpeanu - despre care Ludovic Orban spunea că reprezintă „o personalitate în domeniul educației” și Daniel Constantin - fostul aghiotant al lui Dan Voiculescu, C.P. Tăriceanu ori Victor Ponta și Remus Borza - numit consilier onorific al Prim-Ministrului Orban, funcție deținută și în Guvernul Dăncilă. Mai avem nume precum Daniel Florea, un parlamentar care a trecut, rând pe rând, prin FSN, PSD, PUR, USL, ALDE, PROROMÂNIA, PSD, PROROMÂNIA, acum în PNL.
 • Lupta împotriva desființării Secției speciale a Magistraților s-a rezumat la declarații de presă contradictorii și un memorandum citit în Guvern, fără valoare juridică. Ministrul Predoiu încă ezită să dea un OUG sau Guvernul să își asume răspunderea de teama de a pierde sprijinul parlamentar din partea ALDE.
 • La fel ca Secția Specială a Magistraților, alegerile în două tururi au rămas la nivel declarativ. Conectați la resursele bugetare, PNL știe că are peste 1.000 de primari care ar dori, mai degrabă, ca această lege să nu fie dată, existând riscul să își piardă mandatele dacă se ajunge în turul 2. La fel ca PSD, PNL se folosește de o lege anti-democratică, nereprezentativă, pentru a-și securiza poziția în teritoriu.
 • Din reforma administrație publice și înlocuirea incompetenților cu carnet de partid cu oameni onești și competenți nu a mai rămas mare lucru. Guvernul a numit mai mulți secretari de stat foști dinozauri de partid precum Nini Săpunaru, ori lideri locali, precum președintele PNL Vaslui ori Baia Mare. Au fost schimbați managerii de spitale, numiți în locul lor, fără concurs, PNL-iști din teritoriu. Inspectorii școlari au fost schimbați exclusiv cu oameni de carnet. În toate instituțiile asistăm la o restaurare, nu una pe bază de competențe, ci doar o #pnlizare a României. Pe aceleași principii ca #psdizarea României.
 • Cercetarea a fost abandonată și de PNL. În noul buget pe 2020, deja cu un buget redus, Cercetarea mai pierde 1%.
 • Învățământul a primit doar atâția bani cât e necesar pentru acoperirea creșterii salariilor profesorilor. Din cei 5% din PIB a rămas amintirea vremurilor în care PNL era în opoziție. Și în noul an școlar elevii vor învăța în școli insalubre, în timp ce vor lua lecții de la profesori nepregătiți, pentru că nu există cursuri de profesionalizare și nici bani investiți pentru asta.

PNL a luptat cu PSD. Au reușit să dea jos guvernul PSD. În schimb, PNL nu e dispus să lupte și cu pesedismul. L-au asimilat și îl promovează zi de zi prin acțiunile lor.