/ Sport

Șansele României la medalii la Tokyo 2020 - partea I

După eșecul Rio discuțiile privind declinul sportului românesc s-au amplificat, dar în cei cinci ani care s-au scurs de atunci nu am avut parte de o reformă reală, o regândire a politicilor sportive din România. Asta deși sistemul care susține sportul este învechit și prăfuit. Dacă vom avea o nouă serie de eșecuri sau rezultate mediocre, vom asista la aceleași discuții în spațiul public pentru câteva săptămâni, care mai apoi se vor stinge fără rezultat, după cum suntem obișnuiți, într-o societate unde se vorbește mult, dar se fac puține.

Cu toate astea, sportul din țară nu este complet mort, așa cum se vorbește. Dar trebuie să fim realiști, pentru că la această oră se susține doar pe un număr mic de federații (sau în unele cazuri, doar de sportivi și antrenori, fără un sprijin sistemic adevărat) care fac performanțe. Datorită lor există șansa să ne bucurăm de performanțe mai mult decât la Rio, chiar dacă nu avem nicio șansă să revenim cu adevărat la gloria de acum 20 de ani.  Voi analiza pe rând fiecare sportiv sau echipă cu șanse la medalii, încercând și o previziune generală.

Canotaj
Principala speranță la multiple medalii este canotajul. Fiind probabil singurul sport în care s-a desfășurat cu adevarat o reformă la nivel structural, rezultatele nu au întârziat să apară. Prin promovarea italianului Colamonicci, fost antrenor al lotului masculin, în funcția de coordonator al întregului lot, România a avut o ascensiune clară. Astfel, țara noastră a reușit sa se bată în permanență pentru medalii la regatele importante cu marile forțe ale canotajului mondial, care au dominat ciclurile olimpice trecute, precum Țările de Jos, Statele Unite, Australia sau Germania. La nivel de bărci cu șanse, niciuna dintre ele nu poate fi exclusă complet din lupta pentru medalii, dar unele ne dau speranțe ceva mai mari. Probabil în una din puținele probe în care avem șanse reale și la aur, perechea Bodnar/Radiș este cea care conform calculelor hârtiei are singura medalie aproape asigurată din întreg concursul olimpic pentru România. De asemenea, alte bărci cu șanse notabile ar putea fi cea de 8+1, dominantă la nivel european, dar care va avea o concurență teribilă din afara continentului, barca de dublu vâsle categoria ușoară, care are șansele oarecum crescute datorită retragerii uneia dintre favorite, din Noua Zeelandă, dar și câteva din bărcile masculine, care au avut și ele o ascensiune spectaculoasă. Probabil cele mai importante rezultate au fost obținute în această perioadă de barca de patru văsle și cea de dublu vâsle, care s-a dovedit capabilă de a lupta chiar și cu favoriții din Croația, frații Sinkovic.

Șanse medalie
dublu vâsle feminin - 90%
8+1 feminin - 60%
dublu rame categorie ușoara - 60%
patru rame masculin- 50%
dublu rame masculin- 40%
8+1 masculin- 20%
dublu rame feminin- 20%

Gimnastică
Gimnastica a fost unul din cele două sporturi fanion ale delegației României, alături de canotaj, pentru multă vreme. Situația s-a schimbat însă radical. Ar fi multe de spus în legătură cu acest declin, dar o să mă concentrez doar pe evenimentele care urmează la sfârșitul acestei luni.
Larisa Iordache a reușit să ne surprindă plăcut cu o calificare pe care multă lume nu o mai aștepta, și care probabil nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi existat această amânare de un an a competiției. Însă obiectivele adevărate sunt medaliile. Pare greu de crezut însă pentru o gimnastă așa valoroasă, dar Larisa nu are încă nicio medalie individuală la cea mai mare competiție sportivă a lumii (în 2012 a concurat cu o accidentare și nu a putut să ajute echipa decât pentru o medalie de bronz iar în 2016 a fost doar rezerva Cătălinei Ponor). După evoluțiile pe care le-a avut la puținele competiții la care a participat, nu sunt semne foarte bune pentru niciuna din probe. Nu cred că a avut evoluții suficient de sigure încât să fie printre favorite, dar notele de plecare și ambiția de care a dat dovadă îi dau șanse să ia o medalie la bârnă, sol și poate chiar individual, deși e greu de crezut.
Probabil că exercițiul de la bârnă, cu o nota de plecare mult peste alte gimnaste, îi dă șanse bune. Singura problemă este că la ultimele competiții nu a reușit niciodată un exercițiu curat.
În cazul lui Marian Drăgulescu, părerea mea este că așteptările trebuie să fie mai degrabă legate de retragerea onorabilă a unui gimnast legendar, nivelul lui din ultimele concursuri nu a părut suficient nici pentru o finală olimpică. Probabil va reuși să își crească nota de plecare pentru Tokyo, însă chiar și așa, concurența incredibilă din gimnastică e posibil să îl lase în afara finalei. O medalie poate fi posibilă în cazul unui concurs perfect, dar Marian pare acum sub nivelul la care era în 2019 când a terminat pe 4 la Campionatul Mondial.

Șanse medalie
Larisa Iordache bârnă - 50%
Larisa Iordache individual - 20%
Larisa Iordache sol - 10%
Marian Dragulescu sărituri - 10%

Fotbal
Turneul de fotbal cu siguranță va fi în atenția microbiștilor de-a lungul celor 16 zile de întrecere. Băieții vor fi si primii sportivi care vor evolua, înainte chiar de ceremonia de deschidere, în ziua de joi, 22 iulie. Personal, nu consider grupa chiar atât de accesibilă încât să ne ofere o calificare garantată în sferturi. Asta pentru că  jucăm cu țări care mereu au tratat cu seriozitate turneul olimpic de fotbal, chiar dacă tradiția lor in fotbal nu este atât de impresionantă ca a altor formații participante. Cred că un avantaj mai mare decât grupa în sine este faptul că reușim să evităm echipele puternice din America de Sud și probabil și din Europa dacă avem o evoluție foarte bună. Chiar dacă entuziasmul pentru "tricolorii mici" care au obținut rezultate foarte bune la EURO U-21 2019 s-a domolit cu timpul, fiindcă aceste rezultate nu s-au reflectat la echipa națională mare, dar cu puține excepții, nici în evoluția de la cluburi a protagoniștilor turneului din Italia și San Marino de acum 2 ani, eu cred că această echipă merită susținută, chiar și în ideea că experiență asta este una care va fi greu de repetat în viitoarele cicluri olimpice. Din păcate, lotul anunțat este mult sub așteptări, astfel că șansele la medalie sunt reduse.

Șansă medalie 10%

Tenis de masă
Probele de tenis de masă continuă să fie menționate printre cele de succes pentru România, dar optimismul Federației nu își găsește justificare in realitate. Chiar dacă la nivel european ne-am situat mereu printre țările de top, cu pretenții, fiind campioni cu echipa de fete, și având și alte rezultate notabile, sportul rămâne dominat de țările din Asia la toate cele cinci probe care se vor disputa la Tokyo. Proba la care suntem outsideri cu ceva șanse ar fi proba de echipe fete, însă șansele depind foarte mult de tragerea la sorți. O eventuală împerechere timpurie cu echipa Chinei pe tablou înseamna aproape sigur eliminarea din competiție înainte de lupta pentru medalii. De asemenea și alte țări din Asia vor veni cu garnituri peste ce poate oferi echipa feminină, Germania de exemplu s-a dovedit o adversară redutabila, care ne-a și învins în finala Jocurilor Europene de la Minsk. De asemenea, la aceasta competiție s-a introdus și o nouă probă de dublu mixt. Antrenorii și stafful mizeaza pe coeziunea echipei Szocs/Ionescu, dar și aici competiția este acerbă, cu echipe foarte puternice. Un avantaj este că, spre deosebire de probele de simplu, este de ajuns să ai două victorii și deja ajungi să lupți pentru medalii. Faptul că fiecare țară are dreptul doar la o pereche care să îi reprezinte este de asemenea un avantaj, dar la fel ca la echipe, tragerea la sorți ar putea să fie decisivă.

Șanse medalie
echipe fete 15%
dublu mixt 10%

Atletism
Atletismul este unul dintre sporturile de legendă ale Romaniei și sportul rege al Olimpiadei. De data asta, reușim să avem ceva mai mulți sportivi care să fi obținut rezultate notabile, dar în continuare pare că ne lipsește sportivul care să sparga gheața și să aibă șanse la o medalie după mult timp. Alin Firfirică, în forma cea mai bună din carieră, a obținut un rezultat mare la Campionatele Mondiale din 2019, locul 4, dar pare că nu mai este în formă deja de acum două sezoane. Urmărind rezultatele lui, aș considera un rezultat foarte bun clasarea în finala de 8, medalia însă ar fi o mare surpriză.
Șansă medalie Alin Firfirică aruncarea discului - 10%

(va urma)