/ Politica

S-a întors Iohannis? De ce i-a refuzat pe Olguța și pe Laufer

Klaus Iohannis a dat mai mult din gură în ultimii doi ani, de când PSDragnea taie și spânzură de la alegerile parlamentare încoace. Ca un bătrânel deranjat de ăștia mici care nu se astâmpără, președintele nu făcea altceva decât să dea din cap și să spună că „nu e bine așa”. Chiar dacă mi-am dorit un președinte care să nu fie jucător precum Băsescu, lipsa de activitate a lui Iohannis pe alocuri m-a iritat profund. Iată însă că președintele Iohannis mai și trăiește, după ce i-a refuzat pe Olguța Vasilescu și pe Ilan Laufer, cei doi miniștri propuși la Transporturi și la Dezvoltare.

Să începem mai întâi cu fitnessistul Ilan Laufer. Absolvent de Educația Fizică și Sport și fondator al companiei care a adus în România pe cei de la H&M, domnul Laufer a condus Ministerul pentru IMM-uri în mandatul lui Sorin Grindeanu. A fost total nespectaculos, dovadă că habar n-aveați că Ilan a mai fost cândva ministru. Acum, dintr-o dată, i se punea acestui domn în cârcă Ministerul care are cei mai mulți bani și care decide ce primărie primește câți bani, un post care a aparținut în trecut unor nume celebre, precum Elena Udrea, Sevil Shhaideh sau chiar Liviu Dragnea. Evident că era un ministru marionetă care avea doar funcția să semneze acte. Însă, cred că altul e șpilul aici.

Laufer a fost refuzat nu pentru că e slab pe treaba lui. Să fim serioși, Iohannis a acceptat d-ăștia cu duiumul în ultimii doi ani. Cred că președintele nu l-a acceptat pe Ilan pentru că așa rămâne în funcție baronul Paul Stănescu. Unul dintre criticii lui Liviu Dragnea din ultima vreme, Stănescu s-a dat cu Firea împotriva lui Liviu, fapt pentru care ambii au fost maziliți din PSD. Acum Iohannis îi dă o palmă lui Dragnea (nu știu dacă intenționată sau nu), păstrându-l pe Stănescu la Dezvoltare. Cel puțin până va fi remaniat din nou.

De partea cealaltă, cazul doamnei Lia Olguța Vasilescu este unul special. Cunoscută ca un aprig contestatar al lui Iohannis, fosta lideră a tineretului PRM s-a trezit mutată de la Muncă, unde promitea pensii uriașe după 2021, adică imediat după alegeri. Ea a poposit pe lista de nominalizare la Transporturi, acolo unde singura ei experiență este dată de proiectele pe plan local pe care le-a făcut în postura de edil al Craiovei (și glumele mai mult sau mai puțin reușite cu „centura”).

Însă, după ce trecerea sa la Transporturi a fost refuzată de către președinte, Olguța Vasilescu va rămâne doar cu postul de senator PSD, ceea ce înseamnă un apropiat al lui Dragnea în minus în guvern. Curat ghinion, doamnă!

Așadar, nu știm ce se va întâmpla mai departe. S-ar putea ca PSD să vină cu exact aceleași două propuneri, s-ar putea ca Dragnea să aducă oameni chiar mai răi decât Olguța și Laufer și s-a dovedit că partidul de guvernământ nu duce lipsă de oameni de proastă calitate.

Cert este că Iohannis a făcut prima mutare ofensivă după mult timp în care a stat într-o somnolență adâncă și un prim pas prin care ne anunță că a intrat în campania pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.