Șansele României la medalii la Tokyo 2020 - partea a II-a

Șansele României la medalii la Tokyo 2020 - partea a II-a

Prima parte a articolului este disponibila aici

Judo
Judoul a avut de suferit din cauza retragerilor unor sportivi importanți. Corina Ștefan (Căprioriu) a încercat să continue și în acest ciclu olimpic, dar până la urmă s-a retras din activitate, după unele nemulțumiri legate de sprijinul federației. Deși avem câțiva sportivi de perspectivă (evoluțiile lui Lucian Borș și Adrian Șulcă la Campionatele Mondiale ne pot da speranțe pentru viitoarea ediție), în acest moment situația nu este prea bună din perspectiva unui sport care ne-a obișnuit la lupta pentru medalie.
Sportiva cu cele mai mari șanse este Andreea Chițu. Vicecampioană europeană în 2018, Andreea nu a mai avut totuși rezultatele în cei 4 ani dinainte de Rio și nu va mai intra ca mare favorită la medalie în concurs, dar rămâne în cărți.
Șanse medalie Andreea Chitu - 15%


Scrimă
Scrima este un alt sport care a fost în centrul atenției, în special datorită echipelor de sabie masculin și spadă feminin. Destule s-au schimbat și la nivelul acestui sport, iar acum, după foarte mult timp, suntem în situația de a nu trimite nici macar o echipă, ci doar sportivi individuali.  Singura speranță realistă la medalie este Ana-Maria Popescu, care a reușit să se mențină în clasamentul mondial pe prima poziție pentru foarte mult timp, dar a suferit și o operație la genunchi. În plus, scrima este probabil unul din sporturile cele mai afectate de pandemie, iar în ultimul an și jumătate au avut loc foarte puține concursuri și o singură etapă de Cupă Mondială, plus turneele regionale, care au definitivat clasamentul pentru calificare.
Șanse medalie Ana-Maria Popescu 20%

Înot
Pentru înot, acum câteva săptămâni aș fi vorbit doar de Robert Glință ca fiind printre sportivii cu șanse la medalii, dar David Popovici a explodat ca rezultate în doar câteva săptămâni. David a reușit recent 3 medalii de aur la campioantele de juniori, cu performanțe fabuloase, printre care se numără și cel mai bun timp la 100m liber din 2021. Este însă evident că la JO lucrurile vor sta diferit și favoriții vor veni si ei mult mai pregătiți decât s-au arătat la alte concursuri. Proba de 100m va fi însă incredibil de competitivă, unii din cei mai buni înotatori din lume vor participa la ea (Caleb Dressell, Mitch Larkin, Kliment Kolesnikov si alții) .Nici Robert Glință nu este un nume de neglijat. Văzut ca o mare speranță înainte de Rio 2016, acesta a avut o ascensiune ceva mai grea, dar a reușit cel mai bun rezultat al carierei, aur la 100 de metri spate la Budapesta, unde a profitat și de lipsa de formă a doi dintre cei cu care se va lupta la medalii la Jocurile Olimpice, rușii Evgeny Rylov și Kliment Kolesnnikov.
Șanse medalii
David Popovici 100 m liber - 50%
David Popovici 200 m liber - 20%
Robert Glință 100 m spate- 20%

Lupte
Federația de lupte va reuși și ea să trimită 5 sportivi în lupta pentru medalii, la fel ca la precedentele jocuri, chiar dacă numărul de locuri disponibile la fiecare categorie a mai scăzut. Sportivii cu șanse considerabile sunt Alina Vuc si Albert Saritov. Saritov este deja medaliat la Rio și a declarat încă de la acea ediție că vrea să obțină medalia de aur la Tokyo. Șansele la aur nu sunt foarte mari, sportivii din Rusia și Statele Unite sunt considerați favoriți, dar un bronz pare să poată fi atins, mai ales că Saritov este un adevărat tactician pe saltea, un sportiv care nu se pierde cu firea și reușește să țină controlul meciului, fără să aibă un stil spectaculos. Alina Vuc, dublă campioana mondială este și ea în lupta pentru medalii, dar va avea viață grea în a învinge principala favorită, azera Mariya Stadnik. De asemenea, in 2021 a avut concursuri mai puțin reușite și nu a obținut medalie la europene.
Șanse medalii
Albert Saritov - 60%
Alina Vuc - 50%

Tir
La tir, vom avea un singur sportiv reprezentant anul acesta, Laura Ilie (ex-Coman) care este deja dublă campioană europeană, campioană și la Jocurile Europene, s-a clasat chiar și pe locul 1 în ierarhia mondială și a reușit să se mențină între primele clasate. Proba la care participă va oferi chiar primul set de medalii de la aceste Jocuri Olimpice, așa că nu ar strica să fim chiar printre primele țări cu o medalie, mai ales că la Rio mare parte din presiune a constat în greutatea cu care prima medalie a venit. Laura va avea drept concurență principală sportivele din Asia, dar tirul este un sport al surprizelor, astfel că oricât de favorit ai fi, medalia nu poate fi niciodată sigură. Oricum, chiar și o participare cu succes în finala olimpică poate da un elan care să mobilizeze restul delegației pentru următoarele zile.
Șanse medalie Laura Ilie - 30%

Caiac-canoe
La Rio, acest sport a avut o poveste zbuciumată pentru COSR, o parte dintre sportivi au fost inițial suspendați, apoi întreg lotul a fost prins dopat. Rămășițele acelor incidente încă se simt, iar acum nu vom mai avea o delegație numeroasă, ci doar o singură barcă. Victor Mihalachi ar fi trebuit să se lupte încă de acum 5 ani la medalii, alături de Liviu Dumitrescu, fiind printre canoiștii cu experiență și multe medalii, printre favoriți, dacă nu ar fi existat scandalul meldoniumului. Acum va avea un alt partener, mult mai tânăr. În această formulă, au avut rezultate destul de bune, au reușit chiar si un bronz la Campionatul European și vor avea probabil șansa de a concura în finală, chiar dacă nu au șanse foarte mari la podiumul olimpic.
Șansă medalie canoe dublu masculin - 20%

Ce ar fi putut să fie - Tenis
Sportivul emblematic pentru ciclul olimpic actual ar fi fost Simona Halep. După absența de la Rio, Simona a obținut cele mai mari rezultate din cariera, două titluri de Grand Slam. Din păcate, așa cum era de așteptat după accidentarea de la Roma, lucrurile nu au mers deloc bine, ea s-a retras de la toate turneele, iar încă o șansă  de medalie a disparut pentru delegația României. Pe lângă asta, după retragerea Simonei și celelalte sportive au anunțat absența lor, asta declanșând un mic scandal și declarații conflictuale din partea Comitetului Olimpic și Federației Române de Tenis. Eu cred că și dacă am fi mers cu delegație completă, acesta este unul dintre sporturile cu concurență mare, unde cu greu te poți apropia de podium. Este drept că în competiția de anul acesta vor fi foarte mulți absenți, dar rămâne un turneu puternic, cu mulți jucători și jucătoare de top în toate cele 5 probe ale sale.

Ce ar fi putut să fie - Haltere
Halterele sunt o poveste chiar mai dureroasă decât tenisul, pentru că este o problemă de cultură a sportului, nu doar legată de ghinionul accidentărilor. După ce ultimele 3 medalii de la acest sport au fost șterse practic din palmaresul istoric al României, Loredana Toma a fost și ea împiedicată să concureze. După ce am citit concluziile raportului cu privire la dosarul împotriva federației, dar și acuzațiile ce i se aduc lui Nicu Vlad din calitatea de fost vicepreședinte al IWF (International Weightlifting Federation), mi se pare o decizie corectă și o problemă care trebuie rezolvată cu implicarea directă a COSR și a Ministerului Tineretului și Sportului. Altfel, participarea Loredanei ar fi însemnat aproape sigur o medalie, cu șanse mari să fie chiar una de aur, ceea ce ar fi însemnat enorm, având în vedere că nu vom avea foarte multe șanse reale de a obține aurul anul acesta.


Pronosticul meu pentru această ediție este că sportivii tricolori vor cuceri 7 medalii, din care una de aur.