Gazul rusesc - încredere vs. economie

Poziția guvernului federal de la Berlin în privința unui posibil embargo pe gaz și petrol este, din multe perspective, ciudată, deși nu inexplicabilă.

Gazul rusesc - încredere vs. economie
Sursa: AFP

Poziția guvernului federal de la Berlin în privința unui posibil embargo pe gaz și petrol este, din multe perspective, ciudată, deși nu inexplicabilă. Cele mai recente doua exteriorizări pe subiect le-au aparținut lui Scholz, cancelarul Germaniei, pe 27.03 în emisiune la Anne Will, cea mai urmărită emisiune politică din Germania, și lui Lindner, ministrul federal al finanțelor, pe 28.03, la Global Solutions.

Când a venit vorba despre Ucraina și despre un posibil embargo pe gaz și petrol, Scholz a răbufnit. A atacat economiștii și think-tankurile, care, de când a început invazia luna trecuta, se chinuie să modeleze și să înțeleagă cum ar fi influențată Germania de un posibil decuplaj de la gazul rusesc. Majoritatea acestor economiști au arătat că efectele nu sunt atât de dezastruoase pe cât le prezintă guvernul federal și că, deși dăunător economic pe termen scurt, Germania are suficienți bani încât să treacă peste această criză.

Scholz spunea că propriile lor modele, cele ale patronatelor și cele ale zonei de business arată că un decuplaj de la gaz nu este realizabil. Ar însemna recesiune, ar însemna criză economică și pierderea multor locuri de munca. Pe scurt, tăierea gazului rusesc ar însemna sărăcirea Germaniei la un nivel cvasi-apocaliptic. Si pe lângă toate astea Rusia oricum nu are nevoie de banii ăia, nu îi ajută în război.

În acelasi timp, Lindner spunea la forumul Global Solutions că Germania nu se lasă șantajată de Rusia și că nu vor face plăți pentru gaz în ruble. La întrebarea ce va face Germania în cazul în care Rusia le taie fluxul de gaze, pentru că nu plătește în ruble, Lindner a răspuns că se vor găsi alte soluții.

De unde apar, totuși, diferențele în abordare dintre cei doi?

Problema principală este că calculele guvernului în privința costurilor se derulează doar în jurul întrebării „cum facem rost de energie altfel”, însă nu se întreabă ce alte costuri mai apar prin continuarea relațiilor cu Rusia.

Exista soluții, costisitoare, dar există, pentru a putea găsi alternative la gaz. Firmele și fabricile care nu își mai pot continua activitatea din cauza embargoului trebuie compensate, eventual trebuie păstrate deschise atât centralele pe cărbune, cât și cele nucleare, care încă mai sunt în funcțiune.

Ce costuri apar pentru Germania dacă nu taie gazul rusesc? Pe de o parte, avem costurile cu refugiații din Ucraina, pe care fie va trebui să îi întrețină direct, fie indirect prin intermediul UE. Avem costurile cu viitoarea reconstrucție a Ucrainei. Avem, pe lângă costuri economice, costuri politice, mai ales în estul Europei, dar si în SUA. Încrederea, odată pierdută, e foarte greu de recâștigat, așa că de multe ori e o resursa mult mai valoroasă decât banii.

Aș spune că este aproape evident că, atunci când Scholz ia sau nu o decizie, face asta în urma unui calcul nu doar economic. Se gândește și politic (intern, nu extern). Și, după cum explicam joi pentru PressHub, sondajele arată că electoratul german nu este de acord cu un embargo asupra gazului rusesc, cum nu sunt de acord nici cu prelungirea vieții centralelor nucleare sau a celor pe cărbune.

Adăugăm la asta și faptul că în doua luni mai sunt două alegeri regionale foarte importante pentru Scholz și putem înțelege mai bine, nu doar din prisma „Scholz (sau echipa lui) e un Putinversteher”, de ce guvernul federal de la Berlin este reticent.

Așadar, numărul unu din guvernul federal prezintă un viitor apocaliptic în cazul în care se taie gazul rusesc, pe când cel care este de facto numărul doi din guvern prezintă o situație mult diferită, optimistă chiar.

Tot pe 28.03 apărea și un interviu la Digi24 cu ambasadorul Germaniei în România și ambasadoarea României în Germania, unde Peer Gebauer spunea „ca să fiu foarte sincer cu tine, dacă oprirea importurilor de energie din Rusia astăzi ar duce la oprirea războiului mâine, cred că nimeni nu ar ezita”. O parte semnificativă a oamenilor din domeniu, nu doar din Germania, dar din UE și NATO în general, au spus în nenumărate rânduri că un embargo pe gaz și petrol ar distruge puterea Rusiei de a mai continua ofensiva din Ucraina.

Desigur, războiul nu s-ar opri „mâine”, dar clar s-ar opri într-o perioadă mai scurtă decât dacă nu se implementează acest embargo.