Succes CFR, dar nu îmi pasă de tine

În ultimii ani, cupele europene au ajuns să nu mai fie o miză reală pentru suporterul român. Şansele ca pe termen scurt şi mediu să vedem îmbunătățiri palpabile sunt aşa mici încât orice investiție emoțională din partea suporterilor neutri pare fără sens.

Succes CFR, dar nu îmi pasă de tine

În ultimii ani, cupele europene au ajuns să nu mai fie o miză reală pentru suporterul român. Şansele ca pe termen scurt şi mediu să vedem îmbunătățiri palpabile sunt aşa mici încât orice investiție emoțională din partea suporterilor neutri pare fără sens. Meciurile din Europa ar trebui să rămână o miză doar pentru suporterii echipelor rămase în competiție, şi asta din multiple motive pe care le voi detalia mai jos.

Coeficientul de țară e atât de slab încât orice efort de îmbunătățire considerabilă a lui pare muncă de Sisif

În ultimii ani, din cauza faptului că în niciun an nu am avut mai mult de o echipă competitivă dintre cele care ne reprezentau, coeficientul s-a învârtit la cifre foarte slabe, care acum ne plasează pe locul 29 în clasamentul actualizat. Practic, fără o perioadă de 2-3 ani consecutivi în care mai mult de o echipă să prindă grupele sau chiar primăvara europeană, nu putem să ajungem la un total care să trimită iarăși un număr de 5 echipe în competiții. Asta ar însemna poziția 14-15 în sistemul actual de calificare, iar noi suntem pe locul 29 în momentul de față.

Singura miză reală a coeficientului este numărul de tururi preliminare pe care echipele să le dispute, care continuă să crească de la an la an din cauza prestațiilor slabe.

Cele două competiții europene actuale sunt mult peste posibilitățile echipelor noastre

Nu numai că este foarte greu să ajungi în fazele superioare din cauza reprezentantelor campionatelor de top, dar acum a început să apară o prăpastie şi între campionatele mai slab cotate şi Liga 1. Echipe din Portugalia, Rusia şi Turcia au bugete de zeci sau chiar sute de milioane şi este foarte dificil să concurezi şi cu genul acesta de cluburi. De asemenea, locul de Champions League oferit câştigatoarei din Europa League, face ca toate competitoarele să fie mult mai atente la ce se întâmplă în a doua competiție intercluburi şi să o abordeze serios în fiecare an, astfel încât şansele noastre de a face surprize scad mereu.

Viitorul este, de exemplu, un club care impresionează în fiecare an în Liga 1, dar nu reuşeşte decât cel mult să nu încaseze foarte multe goluri de la adversare. Este adevărat ca prestații precum CFR-ului victoria de la Glasgow mai apar din când în când, dar sunt suficient de rare încât să ne întrebăm mereu dacă într-adevăr avem ce căuta în aceste competiții.

Această situație e posibil să se schimbe odată cu introducerea unei a treia competiții, denumită de principiu UEFA Europa League 2 , ce va apărea în urmatorul ciclu, la finalul lui 2021.

Sistemul de calificare actual este extrem de dificil pentru competitoare, cu excepția echipei campioane

Din cauza schimbărilor menite să ușureze traseele echipelor din campionatele tari, în ultimii ani au apărut destule schimbări în alcătuirea preliminariilor. Din ce în ce mai puține locuri de UEFA Champions League sunt acordate prin calificări (în trecut au fost 16, apoi 10, acum sunt doar 6). La fel se întâmplă și in Europa League, care dă 2 locuri direct în grupe mai multor țări de top în sistemul actual.

Singura modificare benefică pentru competițiile interne mai slabe a fost introducerea sistemului Champions Path/League Path, întâi în Champions League, apoi și în Europa League, lucru care avantajează mult echipele campioane și permite în fiecare an unei echipe din campionate modeste să aibă un traseu cât de cât accesibil, chiar dacă ajung să treacă tot prin 4 tururi preliminare în cele mai multe cazuri.

Echipele care participă nu atrag cu adevărat suporterii

Vremurile când Steaua, Dinamo şi Rapid se luptau în Europa şi obțineau calificări sunt de mult dispărute. Rapid încă se luptă în ligile inferioare, Dinamo nu reuşeşte să bifeze nici măcar apariții în calificări, iar FCSB (ex-Steaua) înseamnă un club cu baza de fani scindată care ne-a obişnuit mai mult cu controversă decât cu tribune pline. Singura excepție pare să fie Craiova, însă momentan aceasta nu a reușit niciun rezultat important pe plan european, iar tribunele pline dintr-un meci cu o modestă Honved nu transformă partida în una de referință.

Câştigurile financiare mult mediatizate nu înseamnă de fapt nimic

Deşi România a tot trimis echipe în grupele cele mai importante competiții, acest lucru nu s-a reflectat în vreo îmbunătățire reală a nivelului fotbalului din țară. Tot ce am văzut în perioada considerată de vârf au fost transferuri fără noimă, tunuri date de patroni dubioşi şi scandaluri în media. Nici măcar unul din cluburile ajunse in grupele UCL nu a reinvestit banii în academii de fotbal sau în orice plan pe termen mai lung de 2-3 ani. Totul a fost o fuşereală penibilă, care nu a adus nimic constructiv. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu echipele care au mai cunoscut nişte succese moderate în ultimii ani, FCSB şi Astra. Astra chiar a trecut prin probleme financiare importante în ciuda participarilor europene şi a câştigării campionatului. Nu există niciun semn că lucrurile astea se vor schimba.

Şi asta ne aduce la ultimul punct…

Avem fotbalul pe care îl merităm

Într-o țară săracă în care majoritatea lucrurilor merg prost, e normal ca fotbalul la nivel de club să nu facă notă discordantă. De asemenea, nici echipa națională nu stă mai bine. Fotbalul de aici este exact la nivelul pe care îl merităm şi pe care îl au şi multe alte domenii. Nu trebuie să facem un caz aparte din asta și nici să ne agităm mai mult decât e cazul.

Urez succes echipei CFR Cluj în grupele Europa League, dar rămân la părerea că nu în parcursul ei stă salvarea fotbalului românesc, iar rezultatele pe care aceasta le va obține ar trebui să aducă bucurii sau dezamăgiri (după caz) doar suporterilor acestei echipe.

sursa imagine: site-ul oficial UEFA